Åsarna

image_print

Ett ödetorp som ligger på hemmanet Fäbacken i nordvästra hörnet av hemmanet mot Fryksände kyrkskog och var bebyggt redan på 1700-talets början.

Den som bodde där under 1700-talets senare hälft och första hälften av 1800-talet hette Jöns. Han var gammal och bodde på torpet år 1830. Då var morfar till nedskrivaren av detta, ”pojke” vid Åsarna, varför tiden kan med säkerhet fastställas. Jöns hade en son, som hette Nils Jonsson, som var född 1803. Hans hustru Marit Olsdotter, född 1801. De hade i sin tur en dotter som hette Kerstin, född 1839 och en hette Maria född 1842. så bodde där Inhyses Marit Nilsdotter och hennes o.ä. son Nils Persson född 1854. Sedan kom en till Åsarna, som hette Kristoffer Kristoffersson. Hans hustru hette Britta Mattsdotter. De hade sonen Karl Johan och dottern Karolina. De bodde där till omkring 1880-talet.

Gården köptes av Anders Jonsson, Käcken i Fäbacken. Han använde det som utbruk, men vid sekelskiftet 18-1900 bodde hans dotter Ida och hennes man Erik där. De flyttade dock därifrån och gården försåldes till en skogsjobbare som hette Joel Enkvist. på 1920-talet gick gården på auktion och inropades av Olof Olsson Södra Ängarna. Den sista, som bodde i stugan hette Josef Hjort, med familj. Det är nu ett skogsskifte som äges av Olof Olssons dotterson, bankkamrer Georg Fernström, Mårbacken.

Det blev öde år 1931. Hustomt och stenrösen visar var det gamla torpet var beläget.