Bergtorp

Ett ödetorp på hemmanet Fäbacken, som ligger en kilometer norr om Borken i Fäbacken.

Där bodde vid sekelskiftet 17-1800 Erik och hans son Erik Eriksson (skrev sig för Ersson). Sonen var född l815. Hans hustru hette Ingeborg Pers dotter, född l820. De hade två söner: Erik född 1846 och Per född l851, samt två döttrar: Marit född l843 och Ingeborg född l848. Sedan bodde på Bergtorp Johan Ersson, troligen av samma släkt, han var född l829 och hans hustru hette Karin Olsdotter född 1825. De hade en dotter, som hette Marit och var född l854. på l880-talet ägdes Bergtorp, av en som hette Jöns Ersson. Han skulle vara o.ä. son till Erik Ersson. Hans hustru hette Marja. Han hade två söner, Johan och August samt dottern Anna. Han var en arbetsam man och om man ser de långa stengärdesgårdarna så förstår man att här har arbete varit dagens lösen. Han sålde torpet till en jobbare, som hette Joel Enkvist, som i sin tur sålde torpet till Rottneros Bruk. De avstyckade inägorna och sålde dem med stödskog till Nils Blomkvist och hans hustru Karolina Jonsdotter. De hade två söner: Herman och Julius samt två döttrar: Hulda och Hilma jämte hustruns o.ä. son Vilhelm Laack. Dottern Hilma gifte sig med en som hette Valner Andersson, och de bodde på Bergtorp från 1927 till 1953. De hade två söner Rolf och Ingvar samt en dotter. Vallner dog 1953 och torpet blev öde, men köptes av Hilmas syster och svåger Albert Johansson, Borken, som ännu har det som utbruk.

Stugan har sålts till semesterhem, till en Hjalmarsson från Karlstad(1).


(1)Anne-Marie Nilsson (min moster) föddes i Karlstad och hette då Hjalmarsson. När de köpte Bergtorp var hon gift med Arne Nilsson och bodde i Kil.   Sune Lekemark Hembygdsföreningen


“De hade två söner: Herman och Julius samt två döttrar: Hulda och Hilma jämte hustruns o.ä. son Vilhelm Laack. Dottern Hilma gifte sig med en som hette Valner Andersson, och de bodde på Bergtorp från 1927 till 1953. De hade två söner Rolf och Ingvar samt en dotter. Vallner dog 1953 och torpet blev öde, men köptes av Hilmas syster och svåger Albert Johansson, Borken, som ännu har det som utbruk.”
Hilma och Valner Andersson hade en tredje son utöver Rolf och Ingvar. Vill minnas att hans namn var STIG, intresserad av trav och hamnade i USA, där han avled.
Ragnar BlomqvistHär föddes och levde Erik Ersson Porkka. Född 1815 död 1903. Mannen som byggde stenbron i Vittjärn.
Irmgard Henriksson

Jag är född på Bergtorp, även om det är länge sedan!
Ragnar Blomqvist


Hej Ragnar! Jag har ett gammalt, mycket suddigt kort här. Det är Lekvattnetsfolk, tre mammor med sina små barn och så lite folk i bakgrunden. Jag kan känna igen att det är Annie från vänster, sedan Hilma, men vem är kvinnan till höger? Hon liknar min moster Ester, men hon hade inga barn, så jag är osäker. Och vilka är barnen? Du kanske har en ide om vilka de är.
Siv Larsson‎ / Ragnar Blomqvist

Har funderat: barnen är nog Solveig, Ingvar och Rolf. (Det är nog moster Ester, som har Rolf i sitt knä)Bakom sitter nog min moster Signe och Julius. De andra tre vet jag inte, men kanske Hulda, Albert och Vallner??
Siv Larsson

Tänd ett ljus för de du älskar som inte längre finns med oss. Du har rätt om Annie och Hilma, men barnen tror jag är Solveig i Annies knä och Rolf i Hilmas knä. Kvinnan till höger kan vara min mor med Ivan i knä. Dessa tre barn torde vara födda 1929, och fotot taget nån gång 1930 och då var nog inte jag eller Ingvar födda. Min far Herman kan vara mannen med skjortan uppslagen över kragen. Det kan mycket väl vara faster Hulda bakom faster Hilma.
Ragnar Blomqvist

Solveig och Rolf var födda 1928 och Ingvar 1930. Så det kan väl stämma med barnen på bilden. Och då är det nog min moster Ester som har Rolf i sitt knä. Mannen med skjortkragen är Julius.
Siv Larsson

jag är tveksam om barnen. Solverg ser äldst ut och Ivan var född 1929. Åldersmässigt tycker jag inte det stämmer med Ingvar. 2 år är långt i den åldern.
Ragnar Blomqvist


Min mor på Bergtorp, troligen 1930, med Ivan i knä och Hilmas Rolf som står bredvid!
Ragnar Blomqvist


Bergtorp 1940.

Bergtorp 1940.
Fotoägare: släkten Jansson, Rörkullen.
Irmgard Henriksson