Rinne

image_print

Ett ödetorp på hemmanet Kälkeruds Utskog, som är beläget ner om gården Hag, på södra sidan av Torgelstorp. Den som först omnämnes ha bott där under första hälften av 1800-talet, hette Anders Henriksson och kallades för Rinne-Anners. Hans hustru hette Annika Halstensdotter. De hade döttrarna Anna Kristina och Britta Maria. Så var det gifte sonen Jan Henriksson och hans hustru Britta Jonasdotter. De hade dottern Maria Kristina och sonen Anton. Sedan bodde där dagkarlen Magnus Jansson och hans hustru Karin Olsdotter. De hade tre söner: Johan, Olof och Magnus och dottern Karolina. På 1870-talet inköptes Rinne av Jöns Olsson, som kom från Lebiko i Vittjärn och hans hustru Anna-Lisa Jonasdotter från Sibila, Långsjöhöjden. Hon var dotter till skogvaktare Jonas Persson. De hade två döttrar, Nikolina Maria och Amanda(1), samt två söner: Oskar och Vilhelm. Nikolina, Maria reste till Amerika och även Vilhelm. Amanda gifte sig och flyttade till Sunne. Sonen Oskar övertog gården och brukade den till sin död år 1950. Amandas barn ärvde gården och är nu ägare. Det var mycket brant och tungarbetad gård, som nog bäst passar till skogsmark, vilket nu är fallet. Stugan finns dock kvar och kommer nog att bevaras till semesterbostad. Jöns och hans familj var ett strävsamt och hjälpsamt folk, som alltid levde i god sämja med sin omgivning. Torpet blev öde år 1950.


(1)Fel i texten: 2 ska vara 3 och det saknas ett komma efter Nikolina
“De hade tre döttrar, Nikolina, Maria och Amanda”
Benny Ljus
Oskar Jönsson
Irmgard Henriksson

Oskar Jönsson var min farmor Amandas bror.
Oskar levde på Rinne hela sitt liv.
Amanda gifte sig och flyttade till Sunne/Rottneros.
Övriga tre syskon Marie, Karolina och Wilhelm emigrerade alla till Amerika.
Nils-Åke Nilsson

 


 


Född 1879 Lekvattnet. Till Sunne 1913.
Församlingsbok 1906-1913.
Irmgard Henriksson


1 pappa Nils, 2 Gunnar, 3 morfar Jöns, 4 morbror Wilhelm, 5 mormor Anna-Lisa, 6 Josef, 7 morbror Oskar vid Rinne, 8 Naemi, 9 mamma Amanda, 10 en piga.

Fotot är på min och min syster Eva-Guns förfäder.
Har läst följande kommentar i en skrift om Rinne. “Jöns och hans familj var ett strävsamt och hjälpsamt folk, som alltid levde i god sämja med sin omgivning”. Josef är vår far. Han var född 1913. Fotot torde vara taget 1918 eller 1919. Vår farmor Amanda gifte sig med Nils och flyttade till Rottneros. Imponerande att de tagit sig från Rottneros till Rinne med denna barnaskara. Förmodligen åkt häst och trilla.
Nils-Åke Nilsson


Bilden finns också i min morfars album och min mormor skall ha jobbat här som piga någon gång på 20-talet.
Elinor Henriksen


Fotot borde vara från 1914. Det lilla barnet är min far som föddes i dec 1913. Övriga på bilden är min farfar och farmor, farfarsmor samt troligtvis farfars syster. Fotot är taget Där Ner i Rottneros dit Amanda flyttade när hon gifte sig med Nils 1912. Det var kanske så ekipaget såg ut inför en avresa till Lekvattnet?
Nils-Åke Nilsson


Brev och foton upphittat i en låda i ödetorpet.
Brev

Foton