Rönnberg (Larsgården)

image_print

En ödegård som ligger på hemmandet Kälkeruds utskog, längst norr i byn Rönnberg. Alla som har, ända sedan 1700-talet, varit ägare till gården, har haft namnet Lars och där har det alltid kallats: “När Lars i Rönnberg”! Den första, som omnämnes bodde på gården hette Lars. Han hade en son som hette Lars Larsson född år 1818. Hans hustru hette Marit Olsdotter och var född 1807. De hade en dotter, som hette Maria född 1845 samt sonen Lars född 1848. så bodde där drängen Lars Hansson född 1832. på 1870-talet, köpte drängen Lars Hansson gården. Han var från Östmark. Hans hustru hette Marit och var från Granberg i Fryksände. De hade en son, som dog i barndomen. Lars Hansson dog år 1911 och då flyttade Marit till släktingar, som bodde på Kajsheden i Fryksände. Gården med skog, köptes av A.B. Rottneros Bruk. De styckade inrösningsjorden med stödskog, från den övriga skogen och den som förvärvade inägorna för att bo där hette Lars Larsson. Hans hustru hette Karolina Andersdotter, hon kom från Ärila. De hade två söner: Lars (Lasse) och Nils samt dottern Britta. Lars Larsson byggde om såväl boningshus, som uthus och skapade ett litet fint hem. De bodde där till på slutet av 1960-talet. När hustrun dog så måste Lars sälja kreaturen. Han bor nu på Pensionärshemmet. Boningshuset användes som sommarnöje, för övrigt är inägorna beväxt med skog och det lilla trevliga hemmet blir säkert helt öde.


Här bodde Lasses farföräldrar Lars Emanuel Larsson född i Dalarna och hans hustru Karolina (Lina) Johansdotter Heppuinen född i  Ärila.
Lasses morföräldrar var Nils Samuelsson Juuselainen från Vittjärn och Stina Jansdotter Kukkoinen. Från Noppi.
Lars föräldrar var Ewen Larsson och Anna Nilsdotter Juuselainen.
Lars hade två systrar Maria född 1896 i Karlstad och Nikolina (Lina på Kvarnbrôten) född 1888 på Lillaven. Maria åkte i unga år till USA. Brevväxlade med släkten i Lekvattnet, men så upphörde alla livstecken och ingen vet vad som hände.
Ewen och Annas barn:
Britta gift med Reine Nevalainen.
Nils. Ogift. Var konstnärlig och målade tavlor samt skrev dikter. Bodde en tid i Pakkalampstiftelsens hus vid Kyrkåsen. Död 1984.
Lasse.
Fam hade 3-4 kor, några får, gris och en häst som hette Stjärna. De hade en piga som hette Elin från Östra Mellanstugan Långsjöhöjden (syster till min morfar). Lasse jobbade som skogsarbetare och var även bas för “utvältinga” innan flottningen började.
Del av intervju med Lasse nov 2011.
Finska släktnamn tillagda av mig.
Irmgard Henriksson