Ormhöjdens Gamla Skolhus

På 1850-talet, när Lekvattnet blev egen församling, så var det till att bygga skolor och då byggdes Ormhöjdens första skolhus, invid vägen mellan Spettungen och Karttorp, ner om Hundberg och ca 500 meter nordost om Kvarntorp. Den första läraren, som bodde där, var Adolf Oskar Branzell. Han kom från Grava församling. Hans hustru hette Ingeborg Eriksdotter och kom från Kruggen i Lekvattnet. De bodde där under terminerna, men när Mårbackens skola blev byggd, så blev det ambulerande skola mellan Ormhöjden och Mårbacken och då bodde läraren i Mårbacken och var inackorderad under veckan i någon granngård. Då bodde i Ormhöjdens skolhus en, som var dagkarlen Petter Olofsson, och hans hustru hette Marit Magnusdotter. De hade tre döttrar: Hedda, Marta och Ida samt sonen Johan. Skolhuset flyttades till annan plats, där det ännu står kvar och är bebott. Det flyttades år 1898.



Läs mer om skolan


Maria Elisabet/Lisa Larsson född Andersson 1891 på Mustapuro. Finskt släktnamn Orainen.
Gift 1923 med Johan Larsson född 1890 Jämtland. Vid vigseltillfället bor Johan på Kammar.
I Församlingsbok 1914-1929 bor fam i skolhuset i Ormhöjden med barnen Barbro född 1924, Ingemar född 1929. Makarna får även en dotter Gudrun 1931. Lisa flyttar från Kyrkskolan till Ormhöjden 1919.
Min kära fröken i 1:a och 2:a klass i Vittjärnsskolan.
Irmgard Henriksson


Irmgard Henriksson


Lisa och Johan Larssons barn: Gudrun f 1931, Ingemar f 1929, Barbro f 1924.
Deras far Johan Larsson född 1890 Jämtlands län bor med sina föräldrar på Läbbiko Vittjärn (1890-1900). Flyttar sedan till Sockenstugan Norra Lekvattnet. (1906-1913) innan de flyttar till Kammar där fader anges vara avliden. År 1923 gifter sig Johan med lärarinnan Elisabet Andersson född 1891 och de bor i Skolhuset i Ormhöjden där de får tre barn (foto).
1950 bor Johan och Lisa i Vittjärnsskolan med barnen Ingmar och Barbro. År 1960 bor Johan ensam kvar i Skolhuset och är då antecknad som änkling.
Irmgard Henriksson


Min mormor Karolina Persdotter föddes 1897 på Ståbacken i Norra Gräsmark, hennes familj arrenderade några år Spettungen men det finns inte dokumenterat i kyrkböckerna utan de står som boende på Ståbacken.
Min mormor gick i skolan där från hösten 1904.
Jag tror hon sa att hennes lärare hette Karolina och bodde i en rökstuga.
Själv bodde hon på övre Spettungen då och skämdes lite över att bo i en rökstuga det var en liten tröst att även fröken gjorde det.
Inga-Lill Sjöqvist
Ormhöjdens skola byggdes 1859 och kostade 2000 riksdaler riksmynt. Skolan byggdes nordost om Kvarntorp, men flyttades 1898 till nuv plats.
Boken om Lekvattnet. Elis Hasselstig.
Irmgard Henriksson

Text och bild förmedlad av: Margit Nilsson

Min farmors syster Lisa var den sista lärarinna i Ormhöjdens skola. Skolan las ner 1942 och Lisa blev då lärarinna i Vittjärn skola.
Bodiil Nordquist
Här gick min mamma Alice Olsson/Henriksen i skola för länge länge sen.
Hon tyckte om skolan och sade att alla hennes lärare var så snälla.
Underbart att höra att det fanns snälla och fina lärare även på den tiden.
Bodil Lindell
Min svärmor Britta Ejdsell (Mattsson )gick där.
Hon och hennes bror Gunnar var inackorderad hos en moster som bodde nära skolan.
Måste varit i slutet av 1930 talet.
Mona Ejdsell

Henrik Linnman, min farfar O G Fernström var ambulerande skollärare i Mårbacken och Ormhöjden mellan ca 1880 och 1910. Han var ca 1-2 veckor på varje ställe. I Mårbacken bodde han i skolhuset fram tills dess mitt barndomshem Granliden byggdes 1913. I Ormhöjden bodde han i skolan vilket var kämpigt på vintrarna. Pappa sammanfattade en del av farfars dagboksanteckningar och det finns på biblioteket i Torsby för den som är intresserad!
Lars Fernström

Rulla till toppen