Pettland (Skönstorp)

Ett ödetorp på hemmanet Spettungen som ligger söder om sjön Lysen. Det skulle vara bebyggt på 1700-talet och de första, som omnämnes där var Jan och Anders Skön, som byggde och uppodlade torpet.
(1) Anders Skön gifte sig med en kvinna från Bokkileft, men rymde sedan från familjen till Amerika. Då såldes torpet och den som sedan bodde där hette Erik Ersson, född 1816. Hans hustru hette Karin Olsdotter, född 1807. De hade en dotter, som hette Anna, född 1844, samt en son som hette Jan, född 1849. Det är troligen samma Jan, som nämnes på Berga. Efter dem bodde en familj där med helt annat namn. Han hette Magnus Kristoffersson och hustrun hette Martha Hansdotter, samt sonen Martin. Men även en annan familj bodde där. Han hette Mattes Jansson och hans hustru hette Britta Henriksdotter. De hade en dotter, som hette Britta, samt tre söner: Johan, Mattes och Henrik. Den familjen reste till Amerika på 1870-talet eller i början på 1880-talet. Det var ett större skogsparti som tillhörde torpet, och det blev sammanslaget med Torp. Det äges nu av Axel Nilsson, Västra Ängen och Comp. Endast stenrösen kan möjligen letas fram där bebyggelsen varit.


(1) Anders Jansson Skön bodde på Sköntorp, som var hans barndomshem, till 1864. Då köpte han 4 öre mark på Bokkileft och flyttade dit med sin familj. Anders rymde inte.  1873 utvandrade hela familjen till Nordamerika. Han var gift med Maja Jönsdotter. De hade barnen Maria, Kristina, Jan och Anders, alla födda på Sköntorpet.
Gunvor Waller


Då har jag rest i fotspåren av Brita Jansdotter som emigrerade 1910 till Tompkins, Saskatchewan Kanada född i Pettland Berga dotter till Jan Eriksson och Marit Olsdotter . En fantastisk resa med besök på The Bench kullen ( Hill ) där deras stuga byggdes med hennes man Andrew Erickson och deras 7 barn. Ett känsloladdat möte trots att man aldrig mött farfars farmor och hennes familj. Stor släktträff med otroliga 160 släktingar som ville träffa the Swedes. Blir svårt att få uppleva något större i framtiden . Att släktforskningen fick en sån otrolig djup berättelse om hur det var att lämna sitt land för ett bättre liv och framtid för sin familj kunde jag aldrig anat för 6 år sedan då allt tog fart . Om ni inte släktforskar…börja , man vet aldrig vad man hittar.


Björn Nilsson


Google maps
Fornsök