Hötjärnsängen (Östra hötjärn)

Ett ödetorp på hemmanet Stensgårds utskog på östra sidan av Hötjärn och har även kallats östra Hötjärn. Den förste som omnämnes ha bott där var Sven Svensson från Storaven, som bodde där ett par år när han kom från Klemetestorp och flyttade sedan till Storaven där familjen är nämnd. Den som bodde på torpet var en som hette Johannes, han var invalid och kunde inte gå. Han gifte sig med Maria Nilsson och de var skomakare och levde huvudsakligen på sitt arbete. Omkring år 1900 var det en som hette Jakob Fiskelösen, som bodde där. Han kom från Norge. Han köpte torpet av Jöns Olsson i Rinne, men sålde sedan till Olof Olsson, Kyrkåsen. Nils Berg flyttade dit med familj till Hötjärnsängen och bodde kvar där till 1920-talet.Då de flyttade kom Gustaf Johansson från Tupperud dit och han bodde där till på 1940-talet, då han fick flytta till vårdhemmet. Den som bodde där sist var en som hette Axel Persson med familj. De hade kor och brukade torpet till mitten av 1950-talet, då de flyttade därifrån och Olof Olssons arvingar har använt stugan som sommarnöje, men stugan är nu såld och har reparerats till sommarnöje och semesterbostad och platsen kommer säkert att bevaras för framtiden.


pörteMorfar, Gustav ve Hötjärn
Uppgiftslämnare: Inga Lisa Zamuhl


Hötjärnsängen “Östra Tjärn”
Irmgard Henriksson


Gustav Johansson.
Bodde bl.a vè Hytjärn.

gustav-johansson

I mantalslängd 1941 Hötjärnsängen Stensgårds Utskog Lekvattnet bild 540 står Gustav Johansson f 1855 Östmark med som arrendator.
I boken om Lekvattnet sid 380 står att GJ avled 1938 vilket måste vara fel. Ett barnbarn på Östmarkssidan har uppgett att han avled 1944.
I samma mantalslängd finns ett Hötjärn under Kälkeruds Utskog bild 190.

Uppgiftslämnare: Irmgard Henrikson


Morfar, Gustav Johansson Hötjärn Lekvatten

Foton: Inga-Lisa Zamuhl


 

Uppgiftslämnare: Irmgard HenriksonHilma och Axel Persson Östra Hötjärn (Hötjärnsängen)
Alice Jansson Namnet Hötjärnsängen är nog en annan benämning på Östra Hötjärn.
Jag växte upp i huset ovan som byggdes av mor & far när jag var rätt så nyfödd (såvitt jag minns…).
I det gamla pörtet har nog många olika bott genom åren och jag tror att vi bodde där under byggtiden.
Hans Bergström


Jag tror det är John Bergström, som hukar bredvid vedhögen.
Kerstin Olsson