Bäckliden

image_print


Här bodde Gunhild o Gösta Ericsson
Mitt barndomshem!
Marita Johansson

Min pappa, Gösta Ericsson (1921 – 2000) byggde huset med hjälp av släkt och goda vänner. Mamma Gunhild f. Persson (1928 – 2016) och han gifte sej 14. december 1946. Vi flyttade in på Bäckliden 1954. Vi bodde tidigare vid Solvik. Där föddes jag 1947, och min syster Marita 1948. När nästa syster Yvonne blev född 1952, bodde vi vid Norra Bråten hos våra morföräldrar Eva (1889 – 1982) och Johannes (1884 – 1972) Persson. 

Vår yngsta syster Nina blev född 1961. 

Huset var inte helt färdigt när vi flyttade in. Två av de tre sovrummen på andra våningen var inte klara. 

De två rummen blev en liten lägenhet genom att ett av dem blev kök. Där bodde pappas yngsta bror Egon Erixon med sin fru Solveig i en period under andra halvdelen av 1950-talet. 

Pappa började arbeta i skogen i ung ålder. Han köpte sin första traktor, 1954.  När vi barn var små var det vanligt att han var borta hela veckan. Han övernattade i skogskojor och kom hem på lördagar. 

Traktorerna betydde mycket, och många kvällar och i helger gick med till reparationer och annat underhåll. Eftersom pappa inte hade körkort på bil användes också traktoren när hela familjen skulle ut på vift, till exempel hälsa på farmor Augusta (1895 -1981) och farfar Gustav (1888 -2967) i Jonsåna. Vi satt på släpkärran.

Sin sista traktor köpte pappa i början av 1970-talet. Han arbetade så några år vid Industritjänst i Torsby innan han blev pensionär. 

När han fyllde 50 fick han en Super 8-kamera i present. Han använde filmkameran flitigt. Det blev många filmer av yngsta dottern Nina som var den enda som fortfarande bodde hemma, och senare av barnbarnen när de började komma.

Så gick han på fotokurs hos Sven ve Bôrken. Detta blev starten på många år med fotografering som en kär hobby.  Han började framkalla foton själv, och fick efterhand många olika fotouppdrag i samarbete med vänner och föreningar.

Mamma var husmor, men jag minns att hon hade ”säsongsjobb” med plantering av skogsplantor och rensning av skogsbär. 

På 1980-talet blev hon kommunal dagmamma. Ett arbete hon trivdes mycket bra med, och fortsatte med till hon blev pensionär.

Mamma blev boende på Bäckliden i 1 år efter att pappa dog. Hon flyttade till lägenhet, först till Käcktorpsvägen, så till Kyrkåsvägen. 

De sista åren bodde hon vid Valbergsgården i Torsby.

Bäcklidens grundläggare som dom såg ut på äldre dar

_____________ 

Bäckliden blev sålt hösten 2001 till Odd Christensen från Norge.  Han sålde huset 2012, och då kom det tillbaka till familjen.

Nu är det min dotter Charlotte Ahston Kvernberg och hennes man Peter Ahston Kvernberg som äger Bäckliden. De har det som fritidshus, och är där så ofta de kan.

Inger Kvernberg