Hötjärn, västra

1862 flyttade Lars Hansson från Öierberget till Hötjärn.
boken Lekvattnet, Anders Mattsson

1879 bodde Jan Henriksson och Brita Jonasdotter  (Gräsmark) på västra Hötjärn.
Det år föddes Hilmer. Familjen fick 8 barn men flertalet dog i tidig ålder. Det var bara tre av barnen som i sin tur förde generna vidare.
Pappa Jan dog 1883 och lämnade Brita och fyra barn åt sitt öde. En son vid namn Anton var kopplad till Spettungen medan Hilmer och två flickor flyttade runt till olika platser med mamma Brita.
Owe Kilström, sonson till Hilmer

Johan Andersson (Österberg) och Emma Jansdotter(Spättungen) bodde här i slutet av 8190-talet och ända in i början på 1900-talet.
boken Lekvattnet, Anders Mattsson

Erik o Johan älskade att paddla till Hötjärn och få fika hos Hugo o Inga Magnusson.
Precis så såg det ut mitten åttiotalet .
Charlotte Holst


Oskar o Marie Olsson o pigan Olga bodde där Oskar dog 1971
Ola Johansson

Oskar Julius Olsson f 1891 i Långsjöhöjden gift 1918 med Ida Maria Olsson född Jonasson 1882.
Adress Hötjärn Kälkeruds Utskog 1:28.
Sveriges befolkning 1960.
Irmgard Henriksson

Vi bodde på andra sidan sjön (östra Hötjärn) och hade ofta ärende dit. Bl.a. köpte vi mjölk där under 50-talet. Det fanns en spång över älven (drogs upp under flottningen och på vintern så då fick vi ro eller gå över isen).Marie hade handelsrättigheter och hade alltid ett litet lager av t.ex. handdukar och annat smått o gott som man kunde köpa. Man kunde också gå dit och beställa ur hennes postorderkatalog Allmänco. Där fanns allt man kunde tänkas behöva (kläder, leksaker . . .).
Marie hade bott i USA några år och hade mycket att berätta. Hon ägde också en vevgrammofon och tjatade vi kunde hon ibland lägga på en stenkaka – oftast Barnatro. Vi var lättroade.
Kerstin Olsson

Jag brukade spendera mina somrar som barn på “Hötjärn” och hitta på rackartyg ihop med min kusin i trakterna (eller rackartyg, men vi brukade väl dra ut på rymmen med jämna mellanrum och utforska skogarna och gå vilse osv). På den tiden jag var där så var det min kusins farmor och farfar som ägde gården, Inga och Hugo Magnusson hette dom. Det var iaf riktigt roliga år.
Pelle LundborgJag o min fam. Tillbringade alla somrar vid Hötjärn. Ock Strandvallen. 1973 -1990 ca. Hos Hugo och Inga Magnusson. Mina svärföräldrar.
Såg att någon försökt att hitta till Sarklamp. Jag hade lyckan att följa med farfar Hugo och Nicklas dit. Som ni ser på fotona. Klarade även att själv vandra dit några gg sista gg var 1992.
Finns Nicklas Stuga kvar?
Väcker underbara minnen från dessa år för mej o våra barn. Som tex. Kanot från Rottna. Grillning vid. Matlöpen. Bad i Päge tjärn. Många hjortron turer med Huga. Midsommar på Karmenkynna.

Den gråa byggnaden på foto är Nicklas stuga. Taget någon gång. 1985.
På fotona är mina föräldrar. Och Nicklas. Hugo jag och min mamma Ingegerd. Som mvh. tar en fika vid Sarklamp. Skulle gärna vilja återse denna tjärn vid Norska gränsen. Men naturen ändras ju med åren. Så vet ej om jag skulle hitta tillbaka. Är nog inte lika modig nu som då. Att gå vilse menar jag.
Anita Norlin


Pelle, min man och jag köpte hötjärn 1999 och flyttade dit  år 2000.
Det är en vacker plats och bra läge. Tyst och tyst, det var ingen stress.
Nu bor jag i Norge, men min man bor fortfarande där.
Randi Eline Boger