Mårbacken

image_print
 1. Alfhem
 2. Bäckebo Bäckås
 3. Dalbo
 4. Fridhem
 5. Furumo
 6. Granliden
 7. Gården Mårbacken
 8. Karlsro
 9. Lyckebo
 10. Majola
 11. Mårbackens skola
 12. Skogsgården
 13. Strandvik
 14. Skogvaktarbostaden
 15. Tomtebo
 16. Vibo

Det var rena “byggboomen” i Mårbacken på 50-60 talet.
Börje Oscarsson


Alfhem ligger på mark som en gång ägts av Fernströms på Granliden. Vi kallade stället “Myra” för det var myrmark på ömse sidor torsbylandsvägen lite längre upp. På andra sidan vägen hade Fernström sina får på bete, Det var ängsmark då. Jag minns att jag var med Georg Feernström en gång och gärdade in betesmarken. Vi barn från Tomtebo brukade stå vid inhängnaden,mata och klappa fåren. Georgs syster Marianne lockade på fåren med sitt “perra, perra, perra”. Då kom de till henne.
Granliden:Där bodde mamma Ester, Georg och Marianne. De hade kor, en stor hallonhäck mitt på gården och skogen inpå knutarna. Mariann reste som vuxen ut som missionär till Sydafrika. Georg blev den som stannade hemma. Deras far (tyvärr glömt namnet) såg vi aldrig. Varit död i många år, hade varit folkskollärare. Georg var idrottsintresserad och ordförande i Lekvattnets SK men han idrottade aldrig själv.
På Dalbo bodde syskonen Isaksson: Einar, Oskar och Judit. Deras mor hette Marit. Judit hade en son Göte. Också Dalbo hade kor och gris. Gustav, Marits man, var död. Medan han levde hade han en ångsåg på nuv. sågplan vid Rottnan. Jag minns resterna av denna såg. Det fanns bara några grundstenar kvar. Vi hade vår eka uppdragen där.
Tvättstugan: Finns den kvar?? Den stod vid bäcken mellan Dalbo och Granliden. En timrad, grå stuga. Man hämtade vatten ur bäcken och värmde över en öppen spis, och tvättade i stora träsåar.. Där stod också en badbalja som vi barn ibland fick bada i. Tvättstugan fungerade också som slaktbod. Jag minns att Dalbo slaktade sin gris där och att Ragnar på Östanå hjälpte till. Ragnar blev alltid anlitad i byn så snart det blev fråga om slakt. Han var duktig på sådant.
Lennart Linnman.

En så’n vimpel hade jag på min första cykel, för över 60 år sedan.
Börje Oscarsson