Jonsåna (Jonsona)

Gammelstugan i Jonsåna. Inklusive uthus

Vykortet har fel text – fotot är inte taget från Turisthotellet!
Kontrollerade med Astrid från Jonsåna och det här huset är det tidigare huset på Jonsåna som hon säger låg högre upp på kullen bakom det nuvarande huset. I det här huset är Harry, Stina, Gösta och Ivan födda resten av barna föddes i det nuvarande huset. / Tony Jonsson

Nystugan

 Erik Magnus Perssons familj boende på Jonsåna, fotot taget omkring 1905.Från vänster hustrun Stina Jönsdotter,dottern Amanda Justina , Erik Magnus Persson och sonen Nils Gustav. År 1903 har sonen Edward och dottern Emilia Oliva emigrerat till Nordamerika och blir bosatta i North Dakota. År 1904 reser dottern Anna Katrina ,som blir bosatt i Minneapolis, Minnesota. Nils Gustav blir kvar på Jonsåna och Amanda Justina blir gift med Nils Edvin Jonsson och blir så småningom bosatt på Lillberg
Göran Jonsson


Johan Edvard Eriksson Magnusson Persson (f: 1879-01-19) och
Emilia Olivia Eriksson Eriksdotter Magnusson Magnusdotter Persson (f:1880-12-27)
Emigrerade från Södra Lekvattnet Nergården till USA
Utflyttningsdatum: 1903-03-06
Lekvattnet Fsb 1900-1905 sid 74


Gustav i JonsånaGustav och Augusta i Jonsåna.
Tony Jonsson

Augustas föräldrar var Lars Eriksson f 1865 Fryksände död 1920 gift 1888 med Marit Andersdotter f 1860 Östmark.
Irmgard Henriksson


Erik Jonsson (f1920-12-25) från Mellangården i Örtjärnshöjden, skriver i sin släktutredning följande:

“…den kände urmakaren Jon Jönsson som var från Södra Sätra i Lekvattnet. Han byggde sig en koja nere vid Rottna älv…”

Erik Jonsson anger endast sina källor generellt, såsom varande kyrkböcker, Olov Olovssons “Finska släktnamn” utifrån Gottlund, samt “brev från en kvinnlig släkting till vår mor och en del muntliga uppgifter från personer av denna släktgren som ännu lever”.

Kulturhistorikern Nathan Hedin skriver i sin bok “Allmogeurmakeriet i Värmland” (1929) följande:

“Meddelat av Jon Jonsson, Rörkullen, Lekvattnet, som bl. a. skriver: På den den tiden han (urmakarn) skulle gifta sig, flyttade han söderut från faderns gård och byggde sig på hans mark ett litet pörte, som på finska kallades “Jonssona”. Där byggde han sig ock en smedja eller verkstad, men han bodde kvar i S. Sättra en kilometer längre upp i berget.”

Sagesmannen Jon Jonsson i Rörkullen var ättling till urmakaren Jon Jönsson. Södra Sätra/Sättra som nämns, kallas numer allmänt Södra Sätern. Endast lämningar finns kvar efter stället och det skall inte förväxlas med den närliggande gården Sätern/Sätra.

Enligt ytterligare en ättling till urmakaren, Inga-Lisa Gärdeborn (f1929-08-16), skall det hus som urmakaren byggde vid älven ha varit Jonsåna.

Går vi till husförhören kan vi konstatera att Jonsåna namnges först i boken för åren 1845-1851. Urmakaren Jon Jönsson dog 1830, men Jonsåna beboddes nu av sonen Jöns Jonsson (f1800-03-14) och dennes hustru Kerstin Persdotter (f1798-02-02 i Tassetorp, Timbonäs). Följer man böckerna bakåt, ser man att Jon bor som änkling (hustrun Elin död 1813) hos sonen och svärdottern i många år och fram till sin död. Dessförinnan var Jon själv husbonde i vad som förefaller ha varit samma gård.

1835-07-04 får Jöns Jonsson och Kerstin Persdotter en son vid namn Jöns. Denne Jöns Jönsson var min farmors mormors far, senare känd som Jöns Där Upp i Örtjärnshöjden. I 1835 års födelsebok anges Jöns födelseplats endast som “Södra Lekvattnet”. Min farmors mor, Ida Carlsson (f. Nilsson i Övre Poptorp 1901-09-16) har dock antecknat, i en av sina urklippsböcker, “morfar född i Jonsåna 4-7-1835”.

Sammanfattningsvis förefaller uppgifterna från ovanstående sagesmän rimliga; att urmakaren Jon Jönsson (f i Södra Lekvattnet 1757-09-06), gift med Elin Jönsdotter (f i Kollerud 1767), grundlade Jonsåna.

Den exakta tidpunkten för när Jon Jönsson flyttade från föräldrahemmet (Södra Sätern) är otydlig i kyrkböckerna, men ser ut att inträffa någon gång kring 1789-1790. Huruvida Jonsåna grundlades vid denna tidpunkt är oklart.

1854 flyttade Jöns Jonsson och Kerstin Persdotter från Jonsåna till Där Upp i Örtjärnshöjden. Jonsåna blev härefter bolagsägt.
 Oscar Elfstrand

Urmakaren är nämnd under Södra Sätern i boken Ödetorp.
Irmgard Henriksson

Ja, han finns där under Södra Sätern (han var en av “de fyra bröderna” som blev bonde, tjuv, präst och urmakare – men ska väl nämnas att det också fanns flera systrar).
Oscar Elfstrand

Jag har Jon Jönsson f 17570906 och hustru Elin Jönsdotter f 1767 i min databas. I hfl 1790-1803 p 204 AD Fryksände är de skrivna under Ormhöjden, men det är ett streck över Ormhöjden. Måste ju vara samma personer som dina anor.
Irmgard Henriksson

Ja, det är dom. Jag har sett det överstrukna Ormhöjden. Antingen bodde de inte alls på Höjden, eller så bodde de där först, innan Jon “byggde sig kojan vid älven”. Alternativt så var sonen Jöns den förste i familjen att bebo Jonsåna, men det ser i husförhören snarare ut som att han övertar Jons ställe och bor kvar där fram till att det i böckerna benämns Jonsåna. Det verkar som att ättlingar fått den senare versionen förmedlad till sig.
Oscar Elfstrand

Jag är inte så insatt i ägandeförhållandena på Jonsåna, men min farmors far Erik Magnus Persson bodde många år på Jonsåna. Han var född i Gräsmark. Vigsel 1875-11-07 Lekvattnet. Hemmansbrukarsonen Erik Magnus Persson från Jonsåna och Stina Jönsdotter från Bäckelid, Södra Lekvattnet. (Hemmansbrukar lika med arrendator).
Göran Johnsson


Stina och Magnus Persson. Jonsåna.
Har inte så många minnen av Gustav, men Augusta minns jag väl. Vi hämtade post vid Bäckelibroa när jag var barn och där träffades alla i väntan på bussen. Folk från Flån, Jonsåna, Uppgården, Nergården, Sjöbo.
Irmgard Henriksson

Jag antar att Jonsåna är förvanskat från finskan och egentligen skall vara Jon sauna. Se ” De värmlandsfinska ortnamnens vittnesbörd” av Julius Mägiste. Saunan nuppi sv. Bastu knappen. Sauna= finnbastu. Kuja= koja.
Göran Johnsson

Ja, stavningen Jonsauna har man ju sett ibland. Jag undrar när denna form först dök upp? För det kan vara precis såsom du skriver, att den kom först – men det skulle också kunna vara en senare konstruktion i ett försök att förklara namnet genom att “förfinska” det.
Jonsåna” skulle ju helt enkelt kunna anspela på Jonsson eller Jönsson.
Oscar Elfstrand


Hela familjen Eriksson i Jonsåna. Gustav, Gösta, Harry, Stina, Augusta med Egon på armen, Anna, Astrid, Ivan.
Tony Jonsson


Ur mors album. I kanten står “Ingemar, Göte vè Pål, Astrid och Egon i Jonsåna”.
Irmgard Henriksson


Min farmor Amanda Justina gift Jonsson i Lillberg, hennes far hette Erik Magnus Persson i Jonsåna. Amanda Justina hade tre syskon som emigrerade till Norra Amerika. År 1903 åkte Johan Edward (Magnusson ) Eriksson och Emilia Olivia Magnusdotter till North Dakota. År 1904 åkte Anna Katrina Magnusdotter till Minneapolis, Minnesota. Anna Katrina blev gift med Carl L Benson (Bengtsson) från Norra Lekvattnet.
I juni 1982 besökte fem av Anna Katrinas barn Anita, Edith, Margret, Norma och Elinor samt ett barnbarn Donna Lekvattnet. Donna Salisbury är dotter till Elinor.
Har talat med släkt vilka personerna som finns på fotot taget framför huset på Jonsåna. Bland annat min far Arvids kusin Astrid Jonsson f Eriksson i Jonsåna.

 

Från vänster Anita, Edith, Donna och Margret. Norma är framför och Elinor saknas här men är med på det andra kortet utanför huset på Jonsåna.

 

Kusinerna och släkten samlade i Lekvattnet utanför huset i Jonsåna. Stående främst från vänster Gunhild gift med Gösta i Jonsåna. Stina i Jonsåna. Okänd. Stående bakom dem till vänster tre kvinnor.Från vänster i ljusblå kappa Maja/ Maria Engholm f Emanuelsson boende Änga, Övre Svenneby. Okänd. Agnes Emanuelsson gift med Nils Emanuelsson, Ektorp, Svenneby. Sittande främst från vänster Norma Benson. Okänd. Anna i Jonsåna. Astrid i Jonsåna. Margit gift med Harry i Jonsåna. Bakom dem i vit jacka Hedvig Larsson f Jonsson i Lillberg. Bakom dem sittande från vänster Anita Benson. Kusinerna i Jonsånas moster Jenny Larsson vid Pavila. Donna Salisbury. Stående längst till höger Gösta i Jonsåna och Inez Jonsson i Lillberg. Stående högst upp på trappan från vänster Edith och Elinor Benson.
Göran Johnsson


Irmgard har talat med Astrid i Jonsåna på telefon, enda kvarvarande av syskonen Eriksson. Hon säger att det är samma Anna på bilderna, det vill säga Anna Marit Elvira Johansson f Eriksson i Jonsåna. Astrid säger att Bäckelid var närmaste granne. Barnen på Jonsåna umgicks med barnen på Bäckelid och hon räknade upp namnen Ingemar, Ella, Greta och Ingrid.
Göran Johnsson

Damen i ljusblå kappa längst till vänster i bild är min moster Maja/Maria Engholm dotter till Hilma Gustava Nilsson som var syster till Edvins fru.
Bodde då i övre Svenneby. Mormor Hilma och hennes Emanuels gård hette ” Hål”. Och Engholms kallades “Fensänga” eller änga.

Damen nr: 4 stående från vänster är Agnes Emanuelsson gift med min morbror Nils Emanuelsson och bodde i Svenneby på Ektorp.
Yngve Nordvall

Tänk att det finns någon kvar som har minne av barnen vid Bäckelid. Min morbror, mostrar och min mor. Fanns en halvsyster också som hette Lisa, som var något äldre. Hon och hennes man hade en sommarstuga på västsidan sjön.
Irmgard Henriksson