Ängen, västra

image_print

Jag har gamla minnesanteckningar där det står att Axel Nilsson på Berg (född 1896) berättar att han som barn, 1902 ?, var med sin pappa till Spettungen för att köpa hö. I en annan anteckning står det Axel Nilsson i Västra Ängen. (Var det där han bodde som vuxen?) Är det någon som kan berätta för mig om Axel Nilsson.
Gunvor Waller‎
Ja Axel i Änga är samma person som Axel Nilsson på Berg. Han är son till Nils Olsson och hans fru Elisabet. Axel var min farmor Karolinas (i Sätra) lillebror. Han bodde i V:a Ängen som vuxen med sin fru Tora.
Majvor Jansson
Axel i Änga var min farfars storebror.
Han levde tills han blev 98 eller 99 år.
Inger Fritiofsson
Och Axel var min morfars (Ingers farfars) bror.
Elisabeth Hård
Axel i Änga hade mycket att berätta: Som mycket ung reste han som många andra till USA och blev där inkallad på den amerikanska sidan i 1:a världskriget! Därför fick han uppleva skyttegravarna i Frankrike och blev lätt gasskadad. Efter hemkomsten blev han skämtsamt kallad “Yankeen”!! Tyvärr tror jag inte han skrev ner något, men han var ytterst pratsam…. (skrivet av ytterligare en tremänning)
Ronny Jansson
Kommer också ihåg detta och vi smågrabbar tyckte förstås att det verkade så häftigt och kunde inte förstå att han inte så gärna ville berätta om upplevelserna.
Det finns nog inga krig som det är häftigt att uppleva…
Hans Bergström

Axel i Änga var kusin till Bengt.
Christina Bergdahl
Var ligger Berg? Enligt berättelsen for Axel och hans far till Spettungen på våren 1902 för att köpa hö. De sov över och Axel lekte med Axel Eklöf (ung jämnårig) i det stora huset, det som är på denna hemsidas startbild. Familjen Eklöf bodde i rökstugan som låg längre till vänster och inte syns på bilden. När de åkte därifrån nästa dag fick de med sig en ost som Kajsa Eklöf gjort och de bjöd Axels syster Sissi på skjuts till skolan (Ormhöjden).
Gunvor Waller
Vid södra delen av Lekvattensjön och dess västra sidan ligger V:a Änga Därifrån går vägen uppför berget till Sätra och ännu högre upp ligger (eller låg) stället Berg (därav namnet).
Ronny Jansson
Endast stallbyggnaden är kvar, Berg ägs nu av Fritiofs barnbarn.
Tora Fritiofsson
Nu har jag kollat på kartan var Berg ligger och jag sitter och funderar på hur det var dessa vårdagar 1902. En kall vår var det, väglaget var antagligen uruselt. En resa som nu är 1,5 mil (7,5 km fågelvägen) tog 2 dagar. Min farmor Sissi som börjat skolan den våren var säkert lycklig över att få skjuts de 5 kilometrarna till skolan.
Gunvor Waller

Där bodde min farmor Karolina i Sätras föräldrar Nils och Elisabet Olsson på äldre dar. Efter dem deras son Axel Nilsson med fru Tora.
Ronny Jansson