spegling

Reflektioner

John Lysen.

Reflexioner om Lekvattnet

För mindre än två år, började jag började mitt sökande efter mina rötter. Lite visste jag på denna ödesmättade sommardag 2004, när jag satt mig ned vid min dator i North Pole Alaska, att mitt sökande skulle leda mig till Finnskogen i Sverige.Jag upptäckte först mina kusiner i Minnesota. Fram till dess, visste jag inte en att de fanns. Några av dem bodde fortfarande på den första farmen som mina förfäder byggde. Min farfars far, kom dit från Sverige 1868, när han var 14 år gammal. Snart efter, besökte jag dem och fick veta många släktuppgifter som berättade att de kom från Värmland, Sverige.

Men var i Värmland? Dom berättade att familjen hade ändrat sitt efternamn till Lysen då de kom till Amerika, för att påminna dem om tjärnen som de bodde vid och hade älskat i Sverige. Just då visste jag att jag måste finna denna tjärn som jag namngivits efter. Jag surfade till otaliga webbplatser om Värmland för att få en känselförnimmelse för landet mina förfäder kom från.

Sommaren 2005 tog jag de familjeuppgifter jag hade och reste till Mormonernas släktforskningscenter i Salt Lake City, Utah, där det har kopior av kyrkböcker från hela världen. Med hjälp från experterna i den skandinaviska avdelningen, hade jag på slutet av en lång dag, funnit mina förfäder i Lekvattnets kyrkoböcker.

Över de nästa sex månaderna sökte jag efter webbplatser om Lekvattnet. Jag hade ingen framgång. Jag hade då ännu inte funnit Lekvattnets hemsida. Den 30 december, 2005 sände jag en e-post till en svensk webbplats som hade ett frågeformulär. Lite visste jag, att den var en värmländsk släktforsknings hemsida. En timme, satte en man med namnet Lars Gunnar Sander mig i kontakt med Irmgard Henriksson, som var den lokala områdesgenealogen. Hon berättade mig att hon kände till mina förfäder och att hon skulle hjälpa mig. Detta var då jag fick reda på att mina förfäder var skogsfinnar. Nästa dag mottog jag en e-post från Irmgard som bad mig besöka webb-platsen https://www.lekvattnet.se (då var adressen www.lekvattnet.nu). När jag klickade på länken, kom jag till en sida med underbar musik och där snö föll över skärmen. Där fanns alla dessa lyckliga meddelanden för det nya året på svenska. Det enda meddelandet som var på engelska på sidan, löd, “Jag vill önska ett gott nytt år till John Lysen i Alaska, som har, rötter i Lekvattnet – från Irmgard Henriksson “. Efter lite efterforskning, upptäckte Irmgard att vi var sjunde kusiner. Jag visste då att jag måste åka till Lekvattnet.

Jag hade en önskan om att Lekvattnets webbplats skulle kunna finnas på engelska, så jag kontaktade Webbansvarige Benny Ljus, som den sedan visade sig, också var en sjunde kusin. Vi startade ett arbete tillsammans för att översätta delar av webbplatsen till engelska. Jag hoppas detta kommer att göra det lättare för andra som söker för sina rötter att finna denna speciella plats.

Från det ögonblick som jag anlände, till jag lämnade Lekvattnet, hade jag en underbar tid, Tack till alla mina kusiner och allt det underbara folket i Lekvattnet. Jag har så mycket att säga om mitt besök och, så många bilder att dela med mig. Jag kommer att bidra mer till hemsidan, så vänta in framtida sidor.

spegling

När jag stod vid kyrkan, och blev hypnotiserad av speglingen av skogen i lekfulla vattnet,  kände jag att jag hade kommit hem.

Senast uppdaterad:2012-10-29