Brev från Amerika 1915

Brev upphittat i en låda i ödetorpet Rinne

Brevet adresserat till
Mr Jöns Olsson
Rinne
Lekvattnet
Sweden af Europa Porto
Fem 1 cents frimärken

Sid 1
Plaza, North Dakota
Juli 1915

Älskade hemmavarande.
Får nu försöka göra allvar och skriva några rader till eder och låta er veta att jag är frisk och mår bra på alla vis och hoppas att ni har samma goda förmån.
Det är nu länge sen jag skrev, så jag vet inte när det var och jag skall försöka göra det bättre nu.
Och jag får visst gå tillbaks när jag nov i Buffalo förliden vår jag lämnade därför i april och började arbeta för Pi Nelson, den samma som jag brukat arbeta för.

Sid 2

Jag och Viktor var då på hans farm och ställde i ordning med hans hästar och bra skog, sen fick han arbete här i North Dakota, så vi kom hit till sist i april och det är intill gränsen till Montana och alldeles nyupprättat de flesta av den som har tagit fritt land som varit här ett år. Det är fritt land att få här nu, så om vi ware frågade kunde vi ta oss 160 acres var. Men jag ser inte något att göra det, ty alla säger att det kommer för lite regn, men nu ser det fint ut, ty det har regnat bra i vår så och som fått upp bräckt och sått något får god skörd.
Landet är gott snart gjord och bra i botten

Sid 3

men jag tycker ser ödsligt ut, ty det är flera hundra mil åt alla håll här ifrån förrän man får se någon skog. Men om man bleve van så går det väll bra.
Vi har 90 miles till station, så det är ju icke så långt och vädret har varit fin och allt har gått bra, sen vi kom hit. Viktor och Emil Ledin är också här.
Alla tre av oss kör hästar och har det fint.
Jag var till Buffalo den första juni, det var meningen jag skulle få mina medborgarpapper, men när jag kom till tingshuset så fick jag de inte ty, de skulle rösta för ämbetsmän i Buffalo, sådan som länsman och häradsskrivare.
Och det har icke rätt att låta någon få med medborgarpapper på 30 dagar före

Sid 4

en sådan röstning. Så jag hade inget för resan, men det kostade mig icke så mycket, ty jag fick fri resa båda vägar(av Pi Nelson), och det var icke lite för det är över 500 miles.
I Buffalo var allt efter vanligheten, alla friska utom son åt farbror Johan hade mässling, men jag har hör att sedan att han är frisk igen. Skörden såg så fin ut, som någon kunde önska sig. När Gustav och Marie var de alla friska och knogade som vanligt. Jag har haft brev från Lina ej längesen och det var bra med henne
Från Amandus har jag också haft brev, men ej skrivit svar.
Ni får hälsa henne från mig, jag skall snart skriva till henne också.
Får visst sluta för denna gång, men de allra bäst hälsningar till mamma, pappa och Oskar från mig.
Wihlem Olsson.

Skrivet upp och ned högst upp på sid 4.

Skriv ofta nu kan, för det är så roligt höra hur ni har det. _________________________________________
Svårt att tyda vissa ord, men textens budskap hoppas jag går fram.
Wilhelm  var ett av Jöns barn som emigrerade till Plaza North Dakota. Han nämns också i texten om Rinne i Ödeboken.
Benny Ljus
Församlingsbok 1906-1913 Rinne Kälkerud Lekvattnet.
Per Vilhelm f 1887 Lekvattnet. Till N. Amerika 1906.
Irmgard Henriksson