Vad är fiber?

Vad är fiber?

Fiber är ett sätt att flytta signaler.
Man kan jämföra det med en gammaldags koppartråd som man också använder för att skicka signaler (data) fram och tillbaka.
Största skillnaden mellan dom båda sätten är (utan att gå in på detaljer) att man med fiberkabeln kan skicka en avsevärt mycket större mängd signaler (data) och det med en enormt högre hastighet.

Man kan också skicka signaler fram och tillbaka via satelliter men det blir avsevärt mycket dyrare eftersom det i nuläget kräver mycket dyrare utrustning och är en allmänt dyrare teknik.

Fiber är det framtidssäkra sättet att få tillgång till tv, telefoni och bredband.
Det är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har i princip obegränsad kapacitet av digital trafik.
Man räknar med att en fiberkabel har en livslängd på minst 40 år.

Att ansluta fastigheten till fiber innebär att du får tillgång till en infrastruktur byggd efter de modernaste teknikstandarder som existerar. Fiberkabeln överför digitala signaler med ljusets hastighet och är långt ifrån fullt belastad med dagens tjänster och i dagsläget kommer du som ansluter fastigheten med fiber inte ens använda 1 % av den möjliga kapacitet som finns.

 

Men vad är egentligen fiber?

Fiberoptik är ett optiskt system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast från flera millimeters diameter ned till mindre än ett hårstrås diameter. Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal. Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren “översätter” ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon. För att upptäcka ljuset använder mottagaren sig av fotoceller eller fotodioder. Den vanligaste ljusvåglängderna som används och 1550 nanometer, d.v.s. infrarött ljus.

Tillbaka till Fiberförenings första sida.