v

Valkoinens släktförening

 

Valkoinens släktföreningv

Aktuellt

 

Historia:Midsommaraftonen 1973 samlade Judith Ejner ättlingar efter Mathis Henriksen-Valkionen till ett släktmöte på Prostgårdslagårn i Torsby. På Midsommardagen besökte ättlingarna med familjer Mosevanne/Jaakkola på Norska sidan och föreningen bildades med styrelse både i Norge och i Sverige. Ändamålet var att hedra våra från Savolax, Finland utvandrade förfäder och forska vidare i släktens historia.

Vy över Valkola hemman.

Medlemskap i föreningen är möjligt för alla ättlingar till Anders och Hans Henriksson Valkoinen och deras maka, make, sambo eller annan person med anknytning till släkten. Föreningen brukar ha samling i augusti och äta skogsfinnarnas nationalrätt Motti och fläsk. Efteråt har vi haft underhållning och dans.
Föreningen har gjort fem resor till Finland under åren 1983, 1986, 1998, 2011 och den senaste 2015, då bland annat gården Valkola i närheten av Laukaa besöktes för att söka våra rötter.
Vid årsmötet 2016 fastställdes medlemsavgift till 100 kr per person även för år 2017.
Medlemsträff.
Föreningen inbjuder till medlemsträff den 4:e juni kl 15.00 på Finnetunet i Svullrya. Kjell Rymoen underhåller med dikter av Hans Børli, Roy Lønhøiden medverkar och vidare underhåller Steinar Bunes. Föreningen bjuder på lättare förtäring. Ta med te/kaffe och något att sitta på. Möjlighet att själv ordna övernattning finns på motellet i Svullrya.
Hans Børli-selskapet holder sin årlige Juni-kveld i Eidskog dagen etterpå.
Mottikalaset.
Föreningen inbjuder till den traditionella höstfesten med Motti och Fläsk. Kaffe och tårta, dans, underhållning, lotterier m.m. I Hemgården Lekvattnet 27 augusti 2016 kl. 18.00. Gåvor till lotteriet mottages tacksamt. Pris 120 kr. Barn under 12 år gratis. Alternativ mat finns på beställning. Sista anmälningsdag 19 aug. Anmälan är bindande. Återbud senast 23 aug.
Vi har fått förfrågan från Valkonen-sällskapet vi mötte i Finland 2015 om förslag på en rundresa i våra trakter.
Det vore spännande om de kunde närvara vid någon av våra träffar.
Sytrelsen för Valkoinen Styrelsen för ValkoinenStyrelse 2016: