Bror Nordin

Nordin, Bror (Sibila). Bodde växelvis i Utterbyn och en barack söder om Sibila.
Sid 390, 392 i Boken om Lekvattnet

Det var en nyhet för mig att Bror Nordin har varit bosatt i Lekvattnet, åtminstone periodvis. – Å andra sidan är det ju logiskt att han under vinterhalvåren bodde nära sin arbetsplats, då han var skogsarbetare på kyrkskogen i Långsjöhöjden.

Annars vet jag att Bror Nordin var bosatt i sitt barndomshem Vålâ´n i Utterbyn, där han var född 1909. Han bodde där till 1958 då hemmet, efter ett åsknedslag, brann ner till grunden. Därefter hyrde Bror Nordin en källarstuga i Röbjörkeby, fram till sin bortgång 1969.

Även om Bror Nordin kunde betraktas som en verklig ”urvärmlänning” flöt det faktiskt franskt adelsmannablod i hans ådror. Hans farmors morfars morfars farfar, medicine doktorn och professorn Grégoire François Du Rietz, föddes 1607 i Arras i Flandern. Efter att han tidigare hade ingått i teamet av livläkare hos kung Ludvig XIII av Frankrike, kallades han till Sverige av Drottning Kristina 1642 för att bli hennes förste livmedikus. Som riddarättling, med kända anor tillbaka till år 1190, introducerades hans ätt i det svenska Riddarhuset 1660.
En tidsmässigt mera närliggande ana, och som även ansluter till Lekvattnets historia, utgår från Bror Nordins farmors morfars far, Samuel Sahlström, som var gränsriddare i Lekvattnet på 1700-talet.
Även kyrkskogvaktaren Birger Eliasson (som har tagit det aktuella fotografiet av Bror Nordin med motorsågen) tillförde en gren av samma släkt.
Håkan Larsson