Folkets konstnär
Paul Piltz, tidigare Nilsson, föddes i Östra Fågelvik år 1898. Han var son till kyrkoherde Nils Gustav Nilsson och hans fru Sofia Teresia Piltz.
När Pul var 11 år blev han föräldralös och de sju syskonen placerades ut i olika hem i Värmland, där bland annat Selma Lagerlöf fanns med och hjälpte syskonskaran.
Paul har tidigt deklarerat att han vill bli konstnär. Han kom först till Arvika, till en konstnär som hjälpte honom vidare med studier.
Han gick på flera konstskolor och utvecklade snabbt sitt sätta att måla. Han sökte ofta sina motiv i naturen och gjorde även fina personporträtt
Människor som arbetade på många av de små torpen i Finnskogen finns på många av de tusentals teckningar och målningar som Paul skapade under sin aktiva tid som konstnär.
Han blev snabbt en välkänd person när han satt med sitt staffli och sina målarpenslar på någom lämplig plats i naturen.
Pau reste till flera olika platser i Europa där han ägnade sig åt konst..
Paul kom så småningom till norra Värmland. Under början av 1920-talet bode Paul i Pavila i Lekvattnet. Han var med och grundade Lekvattnets hembygdsförening. Paul fanns även med i republiken Käkkåsen. Det finns många konstverk som han målade under sin tid i Lekvattnet.
Sune Lekemark berättar att hans pappar och andra släcktingar deltog i aktiviteter tillsammans med Paul. Han hade då redan den välkända bilen som fick namnet Ragnarök. Sune såg ofta bilen stående vid vägkanten när den hade stannat när den hade stannat och inte gick att köra.
Det finns väggmålningar bevarade som Pul målade i den gamla Folkets hus byggnaden. De finns numera i Hemgårdens lokaler i Lekvattnet.
Han hade också kontakt med Sahlströmsgården där flera konstnärer samlades hos medlemmar i familjen Sahlström.
Paul blev kvar i norra Värmland. Han hade lätt att få kontakt med grannar och vänner. Den lilla röda stugan som kallades Ritomt låg nära Utterbyns skola och det var lätt att knacka på dörren och hälsa på Paul.
Många hade upptäckt den fina målningarna med mjuka, fina klara färger som kännetecknar Puls konst.
Paul gifte sig med Gulli som kom från Åmotsfors. Paret köpte det fina timmerhuset som går under namnet ”Spökslottet” i Torsby. Där hade Paul sin ateljé och det blev många fina tavlor som finns på många olika platser i landet.
När Pul dog år 1973 såldes hemmet i Rödbjörkeby. Gulli donerade många av hans tavlor och annat som kännetecknar och hör i hop med konstnärens liv till Frysände hembygdsförening. Det samlade materialet med bland annat Pauls målarstaffli finns i ett speciellt rum. Piltzateljén i Dammbråten på hembygdsgården.
Fryksände hembygdsförening har samlat material och målningar av konstnären. Det är nu 50-år sedan Paul Piltz avled och många kommer ihåg hans tavlor och teckningar.
Text från Berit Juhls bok, Paul Piltz – folkets konstnär.
och från Wikipedia