Ödetorp i Lekvattnet

image_print

Ödetorp i Lekvattnet av Johannes Persson

  1. Inledning av Johannes Persson
  2. Bredsjön
  3. Fäbacken
  4. Hvittjärn
  5. Kälkeruds utskog
  6. Kullarna
  7. Långsjöhöjden
  8. Mårbacken
  9. Norra Lekvattnet
  10. Ormberg
  11. Rörkullen
  12. Södra Lekvattnet
  13. Spettungen
  14. Stensgårds utskog
  15. Örtjärnshöjden

Johannes skänkte boken till Lekvattnets hembygdsförening och hembygdsföreningen gav för några år sedan byalaget rätten att publicera boken i digital form på hemsidan.

forsta sidan


Sidorna är skannade, så det kan ha blivit fel i vissa ord, tacksam om ni hjälper till och rapporterar eventuella felaktigheter i denna nya publicering.

  • Irmgard Henriksson hjälpte till med att kolla fakta med  via Genline och andra källor
  • Sune Lekemark korrekturläste. 
  • Eventuella felaktigheter i orginalmanuset rättas inte direkt i texten. Istället läggs en fotnot upp där rättningen skrivs in, med hänvisning till källa eller uppgiftslämnare.
  • Allt detta arbete sker numera vid gruppen Lekvattnets vänner på Facebook, där många andra hjälper till med levnadshistorier och bilder.
    Vi försöker att dokumentera Lekvattnets finnskogshistoria innan
    Bygda åter ligger i dvale, å skogera de svajer, där sôm skördera en gång  grodde,å björner går å knaller bålmä bäckera sôm skvaler frå fjälla gönnôm dalera, där människer en gång bodde.
    Travesti på Byggda mi av Axel Fritiossson

Vi har börjat med att komplettera med bilder och andra fakta som finns om Ödetorpen. Dessa uppgifter finns då längst ned på sidan på varje torp.

Ett arbete pågår också med att få fram GPS-positioner på torpen. Där har vi fått väldigt bra hjälp av Monica Lundell, Skogsstyrelsen Torsby.  Detta arbete har tagit sin tid, men nu kan du se en del av torpen på en karta här på hemsidan.

Under “övriga torp” finns det torp som inte är med i boken!
Slutligen Länken “Alla torp” leder till en förteckning av alla torp (Ödetorp och övriga torp ihopslagna).

E-post: benny@lekvattnet.se


 Ett människoöde i Finnbygden.

“Jag skriver detta för att hans- minne skall bevaras av släktled långt fram i tiderna. När detta skrives så har han barnbarnsbarn barn som kan läsa detta och jag hoppas och tror att de i sin tur, skall låta det gå till sina barnbarn. Hans levnadshistoria är ej alls märkvärdig, men den minner om hur knappt och fattigt det har varit för många, men att de har kämpat och varit nöjda med sitt liv.”
JOHANNES PERSSON:


Om Johannes Persson