Om långfärdsskridskor på sjöar runt Rottnan

2012-12-25 Jakten på isen som överlevt

Vi sammanstrålade i Simonstorp. Lill-Tvällen gav inga större förhoppningar med många öppna partier. Norrut mot Lekvattnet, första stopp vid Pynttjärnet, men för tunt 4 cm nyis. Sarklamp samma nyis, den betydligt större Kroksjön nylagd. Men Karttorpstjärn hade en annan gråare nyans, stopp och här var det 6 cm återfrusen kärnis, is som överlevt veckans plusgrader! Runt, runt på den lilla sjön, skönt med avslappnad åkning.
Vidare norrut mot Ulvsjöarna, som Olov rekat på julafton, här visste vi att det låg stöpis och idag var den tjock! Runt runt också på Norra Ulvsjön.
Bild på Stor-Sandsjön.
Stor-Sandsjön hade 9 cm återfrusen kärnis
Men det bästa skulle visa sig vara kvar, vi åkte upp den isiga vägen till Sandsjöarna som ligger på hög höjd, 388 möh och även här fin tjock stöp/kärnis. Trevlig sjö med många kanaler i omgivande myrmarker att utforska.

/Anders Johansson

 


2020-11-28 Premiärdag för säsongen 2020-21!
Vi fick bra utdelning, inte alla sjöar vi besökte hade nog tjock is, men nog många.
Lorttjärnen i E16:s backe ned mot Mårbacken. En liten pöl, 73 m på längsledd. Men här fann vi is som bar. När vi väl klarat steget ut på isen visade det sig att den var 5,5 cm tjock. Räckte för premiär. Gränsen för premiärskär är ju 200m, men med en massa varv fick vi ihop en km.
Den normalt tidiga Rörkullstjärn blev nästa sjö. Isen var här 4,5-5 cm. Det märktes på ljudnivån. Men vi tog oss ändå runt ett varv, det gav också 1 km.
Vi for förbi Ulvsjöarna mot önskemålet Sandsjöarna. Vi kunde komma på isen på Lill-Sandsjön, men när den visade sig ha 3 cm tjock is, som var sprickbenägen, blev det snabb reträtt.
På returen kunde vi åka bekvämt på Isakstjärnen som bjöd på istjocklek 5,5-6,5 cm. Tjärnen är 175 m i längsledd. 10 varv gav 3 km. Dagen avslutades på den norra av Ulvsjöarna. Isen var 5,5-6 cm tjock, med undantag av in- och utlopp. Några varv gav 5 km.
En bild från Norra Ulvsjön premiärdagen:
Olov Bergqvist 
Vi åker med Friluftsfrämjandet Arvika-Sunne långfärdsskridskosektion.
Läs gärna de UTRUSTNINGSKRAV vi har för att åka skridskor på naturis.
De finns på https://www.ffas.se .
I menyn Arvika-Sunne välj att läsa ”Säkerhetspolicy”.