Sjöbo


Så här ser Sjöbo ut efter tillbyggnaden av veranda och badrum.

Morfar Karl Johansson byggde Sjöbo på 1930-talet.
I mantalslängd 1941 bor här morfar 1894-1971 och mormor Agnes 1898-1952 med barnen Ingemar 1922-2011, Ingrid 1922-2009, Ella 1923-1979 och Margareta f 1929. Anna-Lisa 1917-1998 “Lisa” bor och arbetar på annan plats.
På fotot är huset tiibyggt på både bak- och framsida och träfasaden utbytt mot plåtpanel. Lillstugan till vänster är flyttad. Var tidigare placerad nära ladugårdens bortre del.
Irmgard Henriksson

Morfar Karl Johansson och mormor Agnes.
Irmgard Henriksson


På fotot från vänster: Britta, mormors syster Edit och hennes man, Ingemar, Sören, morfar Karl, Börje och bakom honom Kent.

Före telefonernas och mobilernas tid.
När jag ville hälsa på i Uppgården (mest för att få leka med Börje) så satte min mor på mig en röd luva och skickade med mig en lapp att lämna till Britta där det stod när jag skulle gå hem. Sedan följde hon mig över dammen. När det var dags för mig att gå hem så satte Britta på mig den röda luvan. Modern satt i kökssoffan på Sjöbo och spanade. När hon fick se en röd prick som guppade på vägen ner från Uppgården till Nergården så gick hon för att möta mig.
Irmgard Henriksson


Jag var mycket på Sjöbo när jag var ung. Jag, min bror Kenneth och Börje och Sören uppgicks mycket. Vi köpte oss två norska militärslädar, som vi åkte nerför många hästvägar från bergen. Att vi inte slog ihjäl oss!
På sommaren var det vattenpolo mellan brödraparen. Jjag var bäst på att simma och dyka, men jag var minst – så det var tufft ibland.

Jag lärde mig dricka kaffe i köket hos Britta. Britta kokade kokkaffe i en stor kaffepanna. Lärde mig snabbt att säga jag till kaffe under helgen, men att undvika kaffekoppen under veckan.
På lördag morgon tömdes kaffepannan och rengjordes, nytt kaffe lades på och sedan under veckan så fylldes det på med vatten och kaffe. Konsekvensen blev att kaffet var väldigt gott på helgen och allt beskare allteftersom veckan gick.
Benny Ljus


Ingemar
Nritta

Se porträtt: Sören Johanson