Stadskänsla

fig-18
image_print

Stadskänsla

Stadskänsla” är fritt översatt från engelska Begreppet sense of place”.

Det kan   definiera som summan av   upplevelsen av landskap, natur, arv, människor, ljud, smaker, minne och mycket mer som formar vår relation till en plats. Stadskänslaär upplevelsen av ett område som är speciellt och skiljer sig från andra platser (Clemetsen, 2009).

För att få en uppfattning om hur människor i området använder och uppfattar Lekvattnet och stället i anknytning till Finnskogen och omgivande områden, ha vi utför en serie av intervjuer. Vi talade med företrädare från byggnad och planeringsavdelningen i Torsby kommun, representanter från Finnskogscentret, en inflyttad näringsproducent och flera olika boende i Lekvattnet.

Aktiviteter

Friluftsliv framstår som en utbredd aktivitet bland invånare och turister i Lekvattnet.
Omgivningar runt berg och sjöar är populära platser för bär och svamppromenader, camping, paddling, jakt och fiske. Människor i Lekvattnet beskrivs naturen som en central del för det dagliga livet, både för verksamhet och som en del av atmosfären platsen. Skogskullarna som omger Lekvattnet har mycket älg och andra vilda djur. Det finns många populära fiskevatten, som Pägertjärn, Runnsjön och Lomsen. Dessa är kända utfärdsmål i området, med aktiviteter som bad och kanotpaddling. Det är också populärt att paddla ner Rottnan, ofta hela vägen från Norge.Vandringsleder över bergen, i anslutning till Finngårdarna, används bara sporadiskt, och mest som en sommarpromenad. Det finns ofta en verksamhet knutet till användandet av naturen, när människor i området gå ut; promenader sker oftast inne i byn, och folk i Torsby reser sällan till Lekvattnet bara för promenera i naturen.
Utländska turister kommer ofta för att vandra, men dålig skyltning och rädsla” för skogen gör det utmanande.
Många unga människor i samhället är intresserade av motorsport och Rockabilly kulturen. Det visade sig att det inte är mycket att finna i byn, om man inte är intresserad av utomhusaktiviterer eller att delta i föreningslivet. Men lugnet och friden, och avsaknaden av både stress och materiell lyx nämns som en kvalitet i Lekvattnet. Ta hand om egna gården nämndes som ett yrke i själv, av ett äldre par. På sommaren händer mycket i Lekvattnet, och i juni kommer den del turister. Det finns många som har semester i Lekvattnet, och många tidigare invånare tar med släkten hit under sommaren. Turister bor påSkoggårdencamping eller i Torsby.Finngårdarna (Bild.18) är populära destinationer sommartid, och det är vanligt att ta en tur hit för att äta lokala maträtten “Motti och fläsk .

fig-18
Under Hösten är jakt en utbredd verksamhet, och det kommer också att tillresta jaktlag.
Dessa övernattar ofta privat.

Vintern är känd för att vara snösäker” uppe i bergen i Lekvattnet och snön stannar uti säsongen.
Skidstugan
Rabakkoberg har en värmestuga och en ombytesplats, och i anslutning till detta, finns det ca 12 km långa skidspår. En inflyttad förklarar att hon älskar att åka skidor här, och hon är också engagerad i fisket Runnsjön.

Förutom Rabakkoberg finns det inte finns några speciella stugor att gå till; detta med hyttor och skidåkning är inte lika utbredd i Sverige som i Norge.
Snöskoter är emellertid mer populärt, och det finns många skoterspår i området.
Någranorrmän kör olagligt utanför dessa spår och det ogillas mycket.