Guldbröllopsmiddag

Guldbröllopsmeny
Turisthotellet Lillhem
23 oktober 1923
Nu har du chansen att laga en en exklusiv meny från glansdagarna på Lekvattnets turisthotell. Här kommer receptet på denna unika meny, så att den åter kan serveras i Lekvattnet.
Recepten är hämtade på Internet, och jag har försökt föreställa mig hur recepten sett ut .
–  hjortronparfait borde vara det som serverades på Turisthotellet..

Benny Ljus


Matsedel 23 oktober 1923
Lekvattnets turisthotell Lillhem

Guldbröllop Nils och Anna Persson, Önnerud Fryksände

Matsedeln förmedlad av :Rolf Löfvenholm


Sitter och läser i bok som heter Fryksände förr och nu och där finns ett kort på denna man, Nils Pehrsson 1846 – 1936. Ångbåtsredare, riksdagsman och lantbrukare.
Rolf Löfvenholm


Nils och Anna Persson är nu identifierade som de på fotot på menyn

Nils Persson f-46 Önnerud Fryksände gift 20/10 1873 med Anna Cajsa Jansdotter f-53 Ytterhogdal Jämtlands län. Barn Nils Johan f 19/6 -74 död 19/12 -75.
Finns ej i vigsellängd Fryksände. Kanske gifte de sig i Gävle då Nils har en utflyttningsattest dit 5/9 -73.
Har tittat två ggr och vigseldatum i hfl 1871-1875 sid 788 A.D är 20/10 1873.
Nog kan vi vara tämligen säkra på att det var guldbröllopsmiddag.
Irmgard Henriksson


Nils Pehrsson i Önnerud (1846–1936), lantbrukare och riksdagsman
Källa: http://www.wikiwand.com/sv/Nils_Persson

Nils Pehrsson var Anna-Lisa Pewe’s  farfar.
Anna-Lisa Pewe ingår i den skara som genom åren mottagit Torsby kommuns kulturstipendium.
Efter att ha sett dagens ljus i Karlstad, den 21 september 1909, kom den lilla flickan Anna Elisabeth Maria Pehrsson till Vitsand med sina föräldrar, Hilma (född Palm, i Karlstad) och Per Waldemar Pehrsson, vars förnamn Per Waldemar också förklarar familjenamnets Pewe. I Vitsand drev fadern en handelsbod, och 1914 bosatte sig familjen i Skalleby sedan fadern blivit verksamhetsansvarig för Ångbåtsaktiebolaget Fryksdalen, som var Fryksdalens största rederi. Hans far, riksdagsman Nils Pehrsson i Önnerud, var under lång tid dess huvudredare.”
Källa: NWT-artikel 18 sept. 2009
En välkänd Torsbyprofil fyller 100 år – nwt.se – Ditt Värmland, just nu



 

Så här kanske recepten såg ut

Sandwich
Recept

Dixielandsmörgås (Amerikansk recept från 1920-talet)
“Sätt i mathackaren ett halvt kilo rostade jordnötter, tre skivor stekt bacon och en 180 gram pimentos  (Så här lagar du till pimentos )
Blanda med salladsdressing och använd på vilken typ av bröd som helst.

http://www.foodtimeline.org/sandwichquiz.html#dixieland


Potate-Dubarry
– en fransk krämig blomkålssoppa.
Recept

Ingredienser:

 

Blomkål 9 dl
Hackad selleri 2 dl
Hackad lök 2 dl
Hackad morot 0,5 dl
Smör/Renderat kycklingfett 3 matskedar
Rismjöl 3 matskedar
 Currypulver 1 Tesked
 Kyckling / kalvkött 9 dl
 Vit peppar 1/8 tesked
 Cayennepeppar  1 ml
Mjölk  2,2 dl
Half and half ( lika delar mjölk och grädde) 2,4 dl
Citronsaft  2 teskedar
Hackad persilja 2 Matskedar
Salt att smaka av med

Gör så här:

Spara 2 dl Broccoli i små buketter garnering.
så delar du broccoli
Smör resten av broccoli med selleri, lök och morot i smör tills den är väl belagd och mjuknad.
Stänk med mjöl och currypulver, koka, omrör, 3 minuter och lägg gradvis i vattnet.
Koka och rör om tills det är smidigt och något tjockt.
Smaka med paprika och täck och låt det småkoka i 30 minuter.

Häll på mjölk och grädde under uppvärmning (half and half)
Tillsätt citronsaft och salt under avsmakning..
Garnera med buketter med blomkål och persilja

https://ifood.tv/french/144084-potage-dubarry


Slätvarsfilet Walewska
Recept

Ingredienser:

2 st
slätvarsfiléer el. annan fisk (ca 400 g)
olivolja till stekning o planka
salt o grovmalen svartpeppar
0.5 st citron, skal o saft
4 st cocktailtomater
6 st medelstora potatisar
3 msk smör
1 st
stor äggula (el. 2 små)

Dillsmör:

50 gram smör, rumsvarmt
1 knippe dill, finhackas
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 275 grader. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör i smör o äggula. Smaka av moset med salt o peppar. Skålla o skala de små tomaterna. Hetta upp en stekpanna med smör el. olivolja i. Salta och peppra filéerna. Stek dem lätt på båda sidor. Pensla plankorna lite med oljan. Lägg försiktigt över fisken på plankorna. Strimla av det gula skalet på citronen och fördela på filéerna och krama ut lite saft över dem.

2. Spritsa moset runt fisken. Lägg två tomater på vardera filé. Sätt in fiskplankorna i uppvärmd ugn. Låt de stå tills moset har fått fin färg. Under tiden rör ihop dillsmöret och gör en rulle av det. Lägg en skiva på fisken vid serveringen. Servera resten bredvid, om någon vill ha mer. Överblivet dillsmör går att frysa in.

Om man benar ur tjädern och tar bröstet kan man sätta en buljong av resten. Här kör man köttet på låg temperatur som en tjälknöl till 62°. Köttet är inte rimmat utan bara lite saltat och inrullat för snygg form. För dig med vanlig ugn gäller att ha så låg värme som möjligt. Till detta en vårsallad med vinägrett.

Du kan göra receptet mer matigt genom att blanda i t.ex. stekta
bacontärningar och brödkrutonger samt nötter.
Receptet ger 4-6 portioner.

https://www.kokaihop.se/recept/slatvar-pa-planka


Tjäder med sallad
Recept
Ingredienser:

  • Brösten av en tjäder

Sallad

  • 1 dl kokta gröna linser
  • 2-3 olika sorters sallader som frisée, ekblad, lollo rosso
  • 4-6 körsbärstomater
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 st rädisor
  • 2 dl vinägrett
Vinägrett

  • 1 del vinäger
  • 1 del vatten
  • 1 del olja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Ta bort den inre ljusa biten av brösten som du kan frysa in eller göra en liten ragu på.
  2. Lägg brösten på ett galler och stek i ugn på 100º till 62º innertemperatur och låt kallna. Skiva tunt.
  3. Vinägrett: blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg tjäderskivorna i en bunke, häll lite av vinägretten över dem och låt dra i ca 15 minuter.
  5. Skala och skiva schalottenlöken samt skiva rädisorna. Bland alla ingredienserna till salladen precis innan du skall servera den. Blanda i vinägretten.
  6. Lägg upp salladen på tallrikar och blanda i köttet. Ringla lite av vinägretten runt om på varje tallrik och dra över några varv med en svartpepparkvarn.

Sparris
Recept
– 2 portioner

Ingredienser:

  • 250 gram sparris
  • 1 ägg
  • Citronzest
  • 50 gram rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 knippe persilja

Valfri sallad i botten cirka 200 gram.
Dressing

  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 balsamico
  • 1 tsk salt

Gör så här:
Skär av botten på sparrisen och blanchera den i en kastrull i en minut. Lägg sedan ner ägget och låt det koka i 3-4 minuter. Stek sedan sparrisen i lite olja i en kastrull låt den få lite färg, avsluta med att ha i lite citronzest i pannan. Ta av sparrisen och låt den svalna. Skiva rädisan, rödlöken och strimla salladen. Blanda dressingen och blanda ihop sparrisen, rädisan, löken och salladen med dressingen och toppa med finhackad persilja och det löskokta ägget.

https://lisaoerikshalsoblogg.ellematovin.se/sparris-recept/


Glass Parfait
– hjortronparfait
Recept
Ingredienser:

  • 1/2 vaniljstång
  • 1/2 dl florsocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl hjortronsylt

Till garnering

  • citronmeliss
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda florsocker, vatten, vaniljstång och vaniljfrö i en kastrull och koka till en tjockflytande massa. Ta kastrullen från värmen och låt stå några minuter. Vispa ner en äggula i taget. Sjud under omrörning på svag värme tills blandningen blir tjockflytande. Ta upp vaniljstången. Låt krämen kallna.
  2. Vispa grädden tjock och vänd ner den och sylten i krämen. Fyll smeten i portionsformar och täck med plastfolie. Frys parfaiten ca 6 timmar.
  3. Starta timer
  4. Låt parfaiten stå i rumstemperatur ca 15 minuter innan den serveras.

https://www.ica.se/recept/hjortronparfait-722008/


Caffe
Kaffe med gräddtårta

http://products.jede.com/siter/jede.se/kaffetraditioner.html


Viner

Förslag:
Börja med ett vitt rhenvin
Fortsätt med champagne
och avluta med ett portvin.