Midsommarkaka

Midsommarkaka

  • 125 gr smör 

  • 1 1/2 dl socker 

  • 3 äggulor 

  • rivet citronskal 

  • 125 gr vetemjöl 

  • 1/4 tsk bakpulver 

  • 3 äggvitor 

  • 15 sötmandlar 

  • 4 matskedar socker 

Rör smöret och sockret vitt och pösigt, blanda i gulorna en i taget samt citronskalet. 
Blanda bakpulver å mjöl och rör ned det i smeten. 
Vispa vitorna till skum. 
Rör ner hälften av de slagna vitorna i smeten och häll den i en smord form. 
Strö strimlad mandel över. 
Blanda resten av vitorna med 4 matskedar socker och lägg marängmassan ovanpå. 
Se till att marängmassan täcker hela kakan. 
Grädda kakan i svag ugnsvärme 50-60 min. 
Skär kakan i små fyrkanter. 

Nedtecknat av min mormor Agnes Johansson i början av 50-talet.
Irmgard Henriksson