Ormhöjdens skola

Ormhöjdens skolhus 2019 Foto: Henrik Lindman
omrhojdens-skola
Skola 1859-1942 (83år)

Ormhöjdens skola byggdes 1859.
Skolan byggdes nordost om Kvarntorp, men flyttades 1898 till nuv plats.
Boken om Lekvattnet. Elis Hasselstig.
Kostnad 3 000 riksdaler.
Samma kostnad för dessa skolor
– Mårbackens skola
– Ormhöjdens skola
– Vittjärns skolaLäs mer om Ormhöjdens gamla skolhus i Ödetorpsboken


 

Ormhöjdens skola lades ner sommaren 1947, efter vårterminen, och lärarinnan Lisa Larsson med familj flyttade till en annan skola. Mina föräldrar som en tid bott inneboende hos Oskar Mattsson i Österberg fick då överta lärarbostaden i skolan. Allt enligt min fars anteckningar.

Olavi Halttunen

Min farmors syster Lisa var den sista lärarinna i Ormhöjdens skola och Lisa därefter lärarinna i Vittjärn skola.
Bodiil Nordquist

Här gick min mamma Alice Olsson/Henriksen i skola för länge länge sen. Hon tycket om skolan och sade att alla hennes lärare var så snälla. Underbart att höra att det fanns snälla och fina lärare även på den tiden.
Bodil Lindell
Min svärmor Britta Ejdsell (Mattsson )gick där.Hon och hennes bror Gunnar var inackorderad hos en moster som bodde nära skolan. Måste varit i slutet av 1930 talet.
Mona Ejdsell


SkolkortEtt foto från vintern 1947/1948. Min mor Maria med mej i sin famn utanför bostaden inrymd i Ormhöjdens skola. Min far Aleksanteri (Alexander) kom som flykting till Lekvattnet våren 1945 för skogsarbete och bodde i Spettungen under ett år. Flyttade till Örebro men återkom våren 1947 efter att ha gift sig med Maria. Arbetade som skogsarbetare hos bröderna Oscar i Österberg och Gotthard Mattson i Pelteso fram till hösten 1948.

Olavi Halttunen