Henrik Kling

Henrik Henriksson Kling, född 1826-02-10 i Hollandstorp, Östmark, i en syskonskara av sju barn.
Han kom som dräng till Sörmarkstorp (Lämbacken) i Östmark, och var en duktig skomakare.
Som gift flyttade han till Ulvsjön i Östmark.
År 1860 flyttade han tillsammans med sin familj till Kärr i Lekvattnet.
Han dog i Kärr 1901-12-08.


Dessa uppgifter har lämnats av Yngve Fredsberg, Lämbacken, har via Gösta Eriksson i Lekvattnet förts vidare till mig.
Gösta Eriksson har också berättat att han har (hade) en bandinspelning av en annan äldre spelman från Lekvattnet, vilken spelade två Kling-låtar som kallades Klingebergsgaloppen och Flâbergern.”

Anteckningen är daterad 1979-09-01;
Håkan Larsson.


Den Henrik Henriksson som föddes i Hollandstorp 1826-02-10 blev inte spelmannen Kling, utan en lösdrivande familjefar som dog i Mora 1877.

Skomakaren och spelmannen Henrik “Heike i Kärr” Henriksson Kling föddes 1826-03-25 i Sikala, Södra Röjdåsen. Modern var piga där. I vissa senare böcker har prästen skrivit att han föddes i Hollandstorp, men det är uppenbarligen en förväxling. Däremot föddes Heikes mor Anna Jonsdotter i Hollandstorp, 1799-02-07.
Heike var ett “oäkta” barn och även fadern hette Henrik Henriksson. Modern förblev ogift, men fick ytterligare två söner, med olika fädrer.

Oscar Elfstrand

 Intressant att veta var namnet Kling kommer ifrån. Det låter som ett soldatnamn. Men han verkar va född bland mina släktingar i Röjdåsen Sikala. Kan det så va hans far som namnet Kling kommer ifrån. Det finns eller fanns ett ställe som heter Kling i Holmängen mellan Magnus och Jakob. Har hört talas om Kling-gubben. Se karta nedan

Kent Ronny Axelsson

 Hans far hette också Henrik Henriksson Kling, var född i Röjdåsen och var en tid verksam som fältjägare. Så det verkar vara ett soldatnamn från fadern (vars far inte hette Kling).

Intressant dock med det geografiska Kling/Klingmyren nära där dessa fattiga drängar, som de ju ändå var, föddes.
Oscar Elfstrand
Henrik Henriksson Kling född 1826-03-25.
Hans far Henrik Henriksson född i Röjdåsen var han en Sikainen?
Jag antar att ortnamnen Sikala, Södra Röjdåsen är i Östmark.
Göran Jonsson
I det här fallet rör det sig om Norra Röjdåsen – inte Södra (Sikala) – vilket förstås inte utesluter Sikainen-anor på någon gren. På raka fädernet är han dock av Häkkinen-släkten i Mulltjärn.
Henrik “Heike i Kärr” Henriksson Kling Häkkinen
Oscar Elfstrand