Seminarium

Seminarium
image_print

Seminarie på Finnkulturcentrum.

Seminarie på Finnkulturcentrum.

 

Seminariet på Finnkulturcentrum inleddes med presentation av Staffan Fenander. Därefter berättade Birger Nesholen från Grue-museet om skogsfinska byggnader. Byggnadernas utveckling var beroende av influenser från omgivningen. Tvengsberget har den största kända bevarade rökstugan. Diabilder visades bl a på rökstugan Kvarntorp, Karmen Kynna och Tomta i Skråckarberget. Våra rökstugor är ett värdefullt tillskott till byggnadshistoriken. Birger Neshålen berättade vidare att ett 15-tal bastubyggnader brunnit ned pga bristande kunskaper i hur man eldar i en rökbastu. En kurs i hur man eldar i en rökbastu kommer att anordnas i Svullrya 20 okt.

Därefter var det byggnadsantikvarie Monika Björklunds tur att beträda arenan. Vi fick veta att många privatpersoner har skogsfinska byggnader på gården, men är omedvetna om det unika värdet.

Slutligen presenterade arkitekt Arpad Sailo från Finland ritningsprojektet. Varje år ska 30 elever från Tekniska Högskolan inkomma med två ritningar var vilket ger ett omfattande arkiv över minnesvärda byggnader. Arpad har vid ett flertal tillfällen vistats på Keckåsen med sina elever. Vilken tur vi på Finnskogen har som får ta del av hans kunnighet och engagemang!

Avslutar med ett citat från ovannämnde. “En finne kan vandra en vecka utan rågbröd, bara han inte behöver vara utan en bastu”.

Seminarium

  • Se mera bilder från seminariet

Irmgard vè Alfhem>