Motti(Nävgröt) och fläsk

5 portioner:

Fläsket

  • 750 g rimmat fläsk
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak
  • Socker. ev

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek fläsket( ca 30 minuter) knaprigt i ugnen på hålbleck med långpanna under så att stekflottet sparas. Det tar ca 30 minuter.
Lägg fläsket på papper så det stelnar till sig innan servering.
Häll stekflott i en serveringsform  och ha en annan form för fläsket

Mottin

  • 500 g skrädmjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt

Koka upp vatten och salt
Slå i skrädmjölet
Rör inte
Stampa med en stam eller en träpinne
När vattnen ångat igenom är mottin klar

Är mottin torr eller mjölig, bör den mjukas upp genom att hälla stekflott på den
Servera mottin med stekt fläsk, flott och lingonsylt

Som alternativ till fläsket fungera det bra med fisk, såsom nyfångad abborre.

Mottin kan också ätas direkt ur kastrullen (t.e.x om man är ute) vilket var seden bland skogshuggarna förr, därav den svenska benämningen nävgröt (dvs gröt som man äter med näven).

Skrädmjöl kan du köpa på Stöpafors Kvarn eller Björkaholm Qvarn