Backarna

Ett ödetorp på hemmanet Bredsjön, som ligger på västsidan Rottnaälven c:a en halv kilometer söder om Bredsjöbron. Där bodde i mitten av 1800-talet en som hette Lars Jansson född 1820. Hans hustru hette Kajsa Kristoffersdotter, född 1821. De hade tre söner: Jan född 1849, Lars Johan född 1853 och Per, född 1855. Sedan bodde där Per Persson och hans familj, men de var ej länge där utan de flyttade till Torp i Bredsjön och har omnämnts där. På 1930-talet var det en som hette Oskar Mård och hans familj, som bodde där. Den sista som bodde vid Backarna var Anton Johannesson, från Bondtorp, och torpet blev öde 1965.


Google maps
Fornsök

BackarnaKulturlämning backarna_ingarg_nedrasad_jordkallare

Fotograf:Irmgard vè Alfhem

 backarna_Kenneth_Skanfors Visade fotot ovan  för min farbror Ivan som trodde att det var Backarna. Är nu helt övertygad efter att ha hittat samma foto i ditt album Börje Oscarsson där namnet står skrivet. Kvinnan framför huset är min farfars syster Alma.Det fanns två boenden i huset. Farbror Ivan minns att man först kom in i en hall. Till höger fanns en dörr in till Alma som var sömmerska och en dörr rakt fram ledde in till Elise och Oskar Mård. Elise och Alma var systrar. Elise och Oskar flyttade senare till Sågtorp.
Alma tog i många år hand om sina föräldrar, Per och Lisa – både på Torp och i Backarna. Jag hittade ett gripande dokument, en enkel papperslapp där Alma skriver till min faster Astrid där hon ber om hjälp. Hon orkar inte bära in ved och det är is på vattenkällan. Och Anton arbetar i skogen och bor borta …. Det var nog inte så lätt!
Alma bodde kvar till sin död 1946.

Uppgiftslämnare: Kenneth Skanfors
 Alma_i_backarnaAlma i Backarna, Bredsjön
Fotot från  Ann-Viol Johansson
 Carl Oskar Mård med hustrun Elise Persson BredsjönCarl Oskar Mård med hustrun Elise Persson Bredsjön

Fotot från  Ann-Viol Johansson

Ingrid Maine Mård född 1919. Föräldrar Karl Oskar Mård född 1892 Ekshärad gift 1919 med Elise Charlotta född Persson 1892 Lekvattnet. BiS 1865-1947.
Bosatta i Backarna Bredsjön enl mantalslängd 1920. Makarna bodde innan på Där Upp i Örtjärnshöjden.

I nov 1921 flyttar fam till Långekärn Gräsmark. År 1940 bor de på Sågtorp. 1950 och 1960 boende Där Upp men där är inte Ingrid med.
Från Sveriges befolkning.


Fotoägare: släkten Jonsson.
Irmgard Henriksson