Pålstorp

Ett ödetorp som ligger på hemmanet Norra Lekvattnet efter Ormhöjdsvägen c:a 500 meter nordost om Ormhöjdens gamla skola. Den som bodde där under första hälften av 1800-talet var en som hette Anders Andersson född 1823. Hans hustru hette Karin Hansdotter. Hennes fader hette Hans och det var säkert han som började odla torpet på 1700-talet. De hade en dotter, som hette Maria och var född 1853 samt tvillingbröderna Anders och Johan och även sönerna Aron och Otto. så bodde även på Pålstorps änkan Maria Ersdotter och hennes döttrar Martha född 1831, Kerstin född 1842, Britta född 1844 och Stina, född 1847, samt sonen Anders född 1834. En del av dessa skulle bo på Pålstorp till omkring 1880-talet. Då kom dit en som hette Jöns Samuelsson från Josefsberg och hans hustru Kajsa Hallstensdotter från Halsi. De hade tre söner: Hilmer, Axel och Johan och två döttrar: Klara och Beda. De flyttade därifrån omkring 1900-talet och då kom en dit, som hette Olof Mattsson från Koja i Långsjöhöjden. Hans hustru hette Karolina Persdotter från Övre Svarvartorp. De hade en son, som hette Oskar och tre döttrar: Judit, Klara och Ester. Klara gifte sig med Oskar Henriksson från Pundan och bodde kvar där till på 1950-talet, när de flyttade till Kvarntorp och Pålstorp blev öde. Det äges av Hugo Olsson Kyrkåsen och är beväxt med ungskog. En källare är det enda, som finns kvar av bebyggelsen.Pålstorp, början av 1900-talet.
Kortet finns i boken ”Skogsfinnen och kyrkan” av Anders Matsson.
Dottern Ester(gift Vogel) till Olof Mattson och Karolina efterlämnade kortet.
Benny Ljus

Här har jag varit på midsommarfest en gång i tiden!
Det var här filminspelningen “Flickan från finnskogarna” gjordes där min mamma, pappa och morfar deltog!
Elinor Henriksen


Jag minns utsikten. Vackra solnedgångar och stjärnhimmlen, höst och vinterkvällar. Vägen dit gick då förbi Åsen, Kronhalla och till Pakkalamp. För länge sen ända till Norge.

När tyskarna bombade Oslo och Kongsvinger under kriget, syntes ljussken av det härifrån. Det var otäckt, det gavs order om mörkläggning på radion.

Klara på Pålstorp var en duktig ysterska, hennes ostar glömmer man aldrig. Hon gjorde sötost, surost, färskost, mesost, gammelost och hårdost.
Alice Henriksen