Kissalamp (Kattjärn)

Ett ödetorp på hemmanet Stensgårds utskog, som ligger väst på hemmanet, mot norska gränsen. De som började odla där var två bröder, som kom från Textebacken på Varaldskogen i Norge. Detta var under 1700-talets senare hälft. Den ena skulle ha namnet Knut och det finns ännu en lada, som kallas Knutladan. Efter dem bodde en där, som hette Olof Olsson, född 1819. Hans hustru hette Maria Andersdotter, som kom från Sibila, född 1820, och modern Elin Jansdotter, född 1783, pigan Maria Jansdotter, född 1839, drängen Mattes Henriksson och drängen Johan Olofsson. Sedan kom Mattes Jönsson, född 1860, och hans hustru Maria Andersdotter, som kom från Kronhalla. De hade sju söner: Axel, Oskar, Gotthard, Anders, Johan, Hjalmar och Birger samt en dotter, som hette Olga. Mattes Jönsson var en gladlynt människa, som efterlämnat många goda historier. Efter Mattes blev sonen Hjalmar, som var gift med Frida Andersson från Lomsen, den som övertog gården. De var där en lång följd av år, men när skolan och posten blev indragna, så måste de försöka komma närmare vägen. Ar 1964 blev gården öde. Husen finns kvar i gott skick, men som väg saknas, kommer säkerligen skogen att återfå den mark, som den på 1700-talet miste till två norska bröder, som fött upp så många friska och glada människor som Mattes och hans hustru med den stora barnskaran. Än går historierna runt i bygden om den glade Kissalampen. En turist frågade Mattes, när han var nere vid affären: När går bussen till Ormhöjden? Svaret kom: Dit går ingen buss! Dit åker ve på e dråg, å har bussen i mun. Detta var innan vägen kom till Ormhöjden 1933.


kissalamp

Kissalamp i sin glans dagar.
Foto tillhandahållet av Irmgard Henriksson
Hjalmar ve Kissalamp med barnbarnet Bengt ska hjälpa Johan ve Ritaberg att lägga ut näten i lomssjön och få midsommarfisk (som var ett måste för Johan.
Aina Matsson


Mattes Jönsson Orainen med barnbarnet Britta Ejdsell (fd. Mattsson).
Troligen 1934.
Irmgard Henriksson


Britta Mattsson och hunden Freja vid Kissalamp.
Id. av Aina Mattsson.
Irmgard Henriksson


Kissalamp.
Britta Johansson, Hedås, senare Uppgården och Sjöbo, samt hunden Freja. Britta arbetade som hemvårdare.
Barnet är Aina och fotot troligen från mars 1950 då Frida var på sjukhus. Detta enl Aina Matsson
Irmgard Henriksson


Min farmor Britta (från Kissalamp) berättar att detta är hon och hennes farfar Mattes vid Kissalamp år 1933 eller 1934.
Fotografen fick kasta en hatt för att farmor skulle sitta stilla.
Denna historia har jag hör i så många år och äntligen fick jag se kortet.
Så kul.
Anna Ejdsell


Olga Mattsson Orainen född 1906 på Kissalamp flyttade till Norge och gifte sig med Martin från Björndalen. Deras son Kjell drunknade så tragiskt då han körde genom isen på Mökeren med traktorn. Född 1927. Omkom 1982. Om detta står att läsa i boken Brandval Finnskog Bosetting av Rudolf Bråten.
Irmgard Henriksson

Olga Maria Erlandssen f. Mattsson flyttade till Kongsvinger, Norge från Stensgård Kissalamp
Födelsedatum: 1896-09-14
Utflyttningsdatum: 1924-11-20
Ålder vid flytten: 30 år
Lekvattnet Fsb 1914-1929, sid 92
Benny Ljus

 Mattes i Kissalamp
Sören Björklund


Mattes Jönsson Orainen 1860-1945.
Irmgard Henriksson


okänd
Mattes Jönsson Orainen.
Gammelfar i Kissalamp, Påskafton 23/3 1940
Fotoägare: Monicka Lindberg.


Läs också om Tjärdalsstenen…