Storfall

Står fel födelseår på Kenneth.
Han föddes 1946.
Irmgard Henriksson


STORFALL ÖRTJÄRNSHÖJDEN

Fotograferade av fotot vid besök på Storfall.
Fotot taget 1946.
Enl Gingers kommentar ovan så är personer och bilar från Norge. De var i Lekvattnet efter kriget för inköp av virke.

Irmgard Henriksson 


Intervju med Ginger Gustavsson år 2011.

(Interjun gjord av Irmgard Henriksson)

Namnet Storfall kom till efter en höststorm då många träd blåste omkull eller knäcktes. Efter att stormen bedarrat såg området ut som ett fall/kalhygge.
Storfall byggdes 1931 av Alma Haraldsdotter f 1885 Lomstorp och Otto Olsson Käcköinen
f 1883 i Storfall. Då fanns redan ett hus ca 100 m högre upp där Ottos föräldrar bodde.
Almas föräldrar var Harald Andersson och Kristina Jansdotter Riekkinen.
Ottos föräldrar var Olof Jansson Käcköinen och Lisa Nilsdotter Kirnuinen

Alma och Otto bodde först på Södra Bråten. Ginger har sett ett foto från Södra Bråten där Alma och Otto står tillsammans med tre av sina barn vilket tyder på att de bodde på Södra Bråten några år innan de byggde Storfall.
Alma var djupt religiös men inte på något fördömande sätt. Prästen gjorde ibland hembesök hos familjen och höll gudstjänst samt gav Alma nattvarden. Samma präst har också döpt Alma och Ottos barnbarn Kenneth. Det var i juli 1946.
Familjen hade några kor, en häst, får, höns, gris och en hund. Hunden var en engelsk setter och Albin Dahlen kom med hundvalpen i en säck. Valpen fick namnet Pricken.

Alma och Otto fick följande barn:
• Elvira/Vera f 1911 g.m Sigge Fröman. Barn: Gun arbetsterapeut på Torsby sjukhus. Sambo med Tommy Olsson f.d vaktmästare på Torsby sjukhus. Barn: Sandra. Familjen bor i Torsby och har sommarstuga i lekvattnet.
• Olof f 1913 d 1952.
• Hugo f 1915 Uppväxt hos mormor Kristina på Lomstorp. Og. Hittades död på Lomstorp.
• Astrid f 1917 d 1987. Flyttade i unga år till Stockholm där hon träffade Vilhelm Gustavsson. Barn: Ginger Gustavsson f 1941. Dotter Jaqueline f 1976 g.m Anders Sundqvist f 1972 i Gävle. De har barnen: Carl f 2006, Alma f 2010, Arvid f 2010. De bor i Stockholm. Ginger flyttade till Sunne 2008. Ägare till Storfall. Sambo med Nils Brolin f 1941. Kenneth Gustavsson f 1945 d 2009.
• Oskar f 1918. Dog ung, inga barn.
• Ragnar f 1920 g.m Greta Johansson Porkkainen f i Långsjöhöjden (brorsbarn till f.f morfar). Ragnar var en duktig och entusiastisk bärplockare. Kunde vara borta i flera dygn för att plocka bär. De fick två barn: Solveig och Jan-Olov. Solveig g.m Mikael Johannesson. Deras barn: Jonas, Erika och Simon. När detta skrivs i sept 2011 bor familjen i Chicago. Jan_Olov är sambo med Nina som har två barn. Jan-Olov är ägare till Östra Mellanstugan i Långsjöhöjden.
• Lisbet/Lisa f 1922 g.m Elof Calais från Arvika. Elof var bror till den Calais som hade affären Parkboa i Lekvattnet. Lisa och Elof fick två barn: Roland och Kristina.
• Ivar f g.m Linnèa Johansson Porkkainen från Långsjöhöjden ( brorsbarn till f.f morfar). De fick två barn: Lennart och Leif. Leif avled 2005. Familjen bodde i Storfall tills Lennart började skolan.
• Folke g.m Inger från Norge. Tre barn: Sylvia, Anita och Kajsa. Folke arbetade som polis.
Samtliga barn utom Folke är födda i Storfall.
Olov Jansson Käcköinen hade en bror som hette Olle. Han bodde ensam i övre stugan hela sitt liv. Inga barn. Ginger minns att han täljde trädockor och andra leksaker till henne. Olle åkte även skridskor på Lekvattensjön. Han var även känd för att vara lite trollkunnig och han kurerade bl a Astrid en gång genom att lägga gröt på hennes huvud. Sista tiden i livet bodde Olle på ålderdomshemmet Rottnaberg i Vittjärn.


Prästgården Bogen 4/9 1919

Kära syster Alma!

Äntligen kan jag slå mig till ro och skriva lite. Jag hade tänkt göra det så fort korten kom så Du skulle få se hur de ser ut, men det har varit så bråttom så jag har inte hunnit med, men nu är allt utearbete slut, potatisen upptagen, rovor, rötter och kål likaså, och bra ha vi fått också, jag har aldrig sett så stora rötter tex som vi fick, vi vägde en för ros skull, den vägde över 4 kg och 6 hg. Bara vi nu får sådden tröskad och grisen slaktad.
För Karl köpte en ko för några veckor sedan, som kalva sist om lördag så nu har vi bortåt 20 liter om dagen för hon mjölkar över 5 liter åt gången så de båda andra har ”åkt” med mjölken och sen får de gå lösa i gärdet så vi har mer än vi behöver för vårt lilla hushåll, men den tredje kon måste vi sälja för vi kan inte föda tre.
Förutom utearbete har vi stök inomhus för vi har haft storfrämmande, huset fullt ör vi har nämligen haft syn på Prästgården, å då kom det en hel armè! En häradshövding som hade sin fru med sig också, två kyrkoherdar, en häradsnämndeman och nämndemän. Ja de var inalles 15 stycken här på en gång. Fru HECTOR var med kyrkoherden opp från Gunnarskog, sist han var här och predikade så bad hon mig skaffa ägg någonstans och bjuda det där sällskapet på kaffe och smörgås och det fick jag väl lov att göra, men jag måste duka två kaffebord så det var besvärligt det där. När vi tog opp potatisen så hade jag alla främmande hela dagen att koka åt men så gick det ju på en dag att ta opp potatisen.
Karl plöjde och de andra plockade opp, så nog gick det med en fart. Men ha vi haft främmande förut så är det visst likt till att jag och KARL ska bli ensamma med HUGO. Men nu har vi för tillfället en tös från TOMTA här som gick och läste i fjol, men hon är myclet längre än jag. Vi har också haft ett par flickor som gick och läste i fjol och skulle bytas vid men de trivdes inte länge så nu går den här så som till Karl kommer hem från ARVIKA-MARTEN.
Men ”det blir väl någon rå” sa käringen som stekte pannkak på stabben.

Ginger berättar också om ett minne från sitt yrkesverksamma liv i Stockholm.

Jag arbetade på Biblioteket i Kista som ligger på bottenvåningen. Ovanpå fanns Bostadshotellet för pensionärer. Vi hade några glasskåp som vi brukade skylta med böcker. Detta hade jag hand om Bostadshotellet hade ett större glasskåp som oftast stod tomt.
på övre plan vid deras ingång. Bad att få låna det för skyltning. Det fick jag. Gjorde ett skylt skåp med renskriva brev av ALMA med stor stil, lättläst, mormors gamla runda glasögon ! hennes gamla tesil ja flera sådana gamla småprylar och porträtt på alla barnen.
En dag kommer det in en äldre stilig herre till mig och säger att han flyttat in på bostdshoellet och undrar varför alla ungarna i Storfall
sitter i glasskåpet. Bla hans ungdomskamrat FOLKE, de hade tagit värvning ihop . Mannen blev så småningom ingeniör. tror att han hette LIND. minns ej. Folke blev ju polis. Lind sa att han hade ringt till SVEA FERNSTRÖM och frågat om hon visste hur alla Storfallungarna hamnat i glasskåpet. Det visste hon ju naturligtvis inte !!
Det kändes fantastiskt att tala med honom. Han var från en plats nära Torsby.


Ginger Gustavssons bror Kenneth Gustavsson var fotograf. Haft utställningar bl.a i New York, Prag, Houston och Fotografiska i Stockholm.
Fick en bok av Ginger The Magic Bar som är full av hans fotografier från all väldens hörn. Ett av dem är från Storfall så jag scannar in det. Det visar en fågel som försöker ta sig ut från “Boa” i Storfall.
När Kenneth Gustavsson besökte Storfall bodde han i den övre stugan på bilden ovan.

Irmgard Henriksson