Vardagsvisor

image_print
Nyutgåva

Del av Förord till boken

Jonas i Lia (1892-1970) stod skriven i kyrkböckerna som Axel Fritiofsson. Det heter att vissa författare med tiden bir sitt landskap. Man kan säga Axel blev sin bygd om man med detta menar norra Värmlands finnskogsmiljöer. Pseudonymen Joas i Lia blev folkkär och det kan utläsa ur det faktum att nu, 70 år senare, utkommer sjätte(!) utgåvan av samlingen.

Under senaste åren har intresset för det skogsfinska kulturarvet stått i fokus på ett nytt sätt. Värmlands institutioner och landskapets befolkning han mer än tidigare blivit varse värdet av denna unika kulturhistoria. Nu pågår ett arbete för att få vissa miljöer i finnskogen klassade som världsarv på Unescos lista. Axel Fritiofsson levde mitt i den geografi som hade utformats av skogsfinnar under föregående sekler. Det är närmast en perfekt ‘tajming’ som det heter, att hans diktsamling nu ges ut i ny utgåva. Det immateriella arvet tillmäts stort värde i processen. Musik och poesi är central delar av berättelsen om finnskogens historia och en person som Axel Fritiofsson är med sina dikter och brev givetvis värdefull i sammanhanget.
Björn Sandborgh, medlem i redaktionen för utgåvan

Köpa Boken

Lions i Torsby har gett ut en ny upplaga av Axel Frithiofssons (Jonas i Lia) diktsamling Vardagsvisor. Den första upplagan upplagan gavs ut 1951.
Axel var min fasters pappa och min kusin Karlåkes morfar; därav mitt intresse för att hjälpa till med försäljningen av boken.
Tage Nordkvist

Beställ boken genom att klicka här…

Övriga Försäljningsställen