Avfolkning

fig-21

Avfolkning

 

I Lekvattnet finns det cirka 270 invånare, och av dessa är mindre än 200 bofasta. Det har nyligen alltid varit stor avfolkning och befolkningen i byn blir allt äldre.

Unga lämnar för byn för högre utbildningen, men vill inte återvända hem på grund av brist på jobb och dåliga arrangemang för barn och unga. När skolan försvann, försvann också de flesta familjer med barn från Lekvattnet. Det är för långt att pendla till Torsby både skola och fritidsaktiviteter, och vinter vägarna är dåligt plogade. Förhoppningen är att förvandlingen av Lv239 till E16 (Fig. 21) gör vägen säkrare och bättre, och att flera förbipasserande vill stanna och uppleva Lekvattnet.

Tidigare fanns det flera bensinstationer, butiker och ett ålderdomshem utöver skolan. Idag finns endast en livsmedelsbutik (Fig. 22) och några lokala hantverkare kvar. Om man kan leva och frodas i Lekvattnet måste man välja bort vardagslyxen. I ersättning får man en högre livskvalitet, enligt en invånare. Här måste man lockas av andra kvaliteter såsom den energi naturen har att erbjuda, den vackra stjärnhimlen och evig stillhet. Detta primitiva” liv är dock inte för alla. Ska unga ungdomar vilja bosätta sig i Lekvattnet, så behövs det goda anslutningar mot omvärlden, det är till och med helt nödvändigt så man får bra kommunikation och säkerhet.

 

fig-21

fig-22