Kungastenen

Se objekt (Fornsök)

Kronprins Gustav Adolf och kronprinsessan Louise
på resa genom Värmland 1931.

kung1

 

Sommaren 1931 kom dåvarande kornprinsparet Gustav Adolf och Louise till Lekvattnet. I fagraste sommargrönska to Lekvattnet emot dem. Första besöket gällde hembygdsgården Karmen Kynna. Vägen upp till gården kantades av skolbarn från Mårbacken, Ormhöjden, Vittjärn och Kyrkskolan, alla med svenska flaggor i händerna. Kommunalstämmans ordförande Erik Lindow hälsade välkommen.

Efter rundsyn på gården ställdes färden till Fäbacken , var högsta punkt Burkberget besöktes. Kronprinsparet skrev där sina namn på en sten, som fortfarande ligger där med namnen inristade.

Efter besöket på Burkberget gick färden tillbaka till Lekvattnets Turisthotell för övernattning. Där stod lilla mor Kajsa Nilsson och överlämnade två hemmagjorda vispar till paret, hon var då 81 år. Kronprinsen tackade och tog emot och sade att de gärna kom till Lekvattnet för att se hur ni har det här.! Då klappade mor Kajsa honom på ärmen och sade “Dä jär han rätt i”.

På hotellet hade värdinnan dukat till middag. Bordsdekorationerna var en smal bädda av mossa, lingonris, linnéa och pyrola samt ängsull. Detta väckte kronprinsessans djupa beundran. På kvällen var det folkvandring till hotellets parkering, för att beundra Cadillacen som saknade nummerskylten, men hade istället en kunglig krona.

Detta var en oförglömlig händelse för bygdens folk, som talrikt mött upp vid hembygdsgården och Hotellet.

B-Å Grigholm

September 1999

 

Kungligt besök vid Karmen Kynna
Liselotte Pettersson
Utsikt från Kungastenen
utsikt från Kungastenen